Update

Amsterdam wil notoire burentreiteraars in woonunit onderbrengen

De gemeente Amsterdam wil notoire burentreiteraars uit huis zetten en in bijvoorbeeld een caravan onderbrengen. De treiteraar wordt daar maximaal een half jaar in de gaten gehouden door de gemeente, maatschappelijke instanties en indien nodig de politie.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op het Beursplein. Beeld ANP

Na de gedwongen verhuizing wil de gemeente erop toezien dat treiteraars die hun buren het leven zuur blijven maken, niet elders weer problemen kunnen veroorzaken. Dat kan gebeuren door de overlastveroorzaker in kwestie een huurcontract op naam voor een bepaalde periode te ontzeggen.

Amsterdam kent ongeveer tien gevallen per jaar van extreme vormen van intimidatie, zoals bedreiging, vernieling en andere pesterijen. Dit gebeurt op een dusdanig geniepige wijze, dat de daders bijna nooit op heterdaad te betrappen zijn. De gemeente publiceert vandaag een plan waarin een zogenaamde 'treiteraanpak' omschreven staat.

Het plan focust op de aanpak van structurele pesterijen, waarbij het slachtoffer zich geïntimeerd voelt. Treiteraars die dat veroorzaken krijgen eerst een waarschuwing (een gele kaart) en in het uiterste geval worden ze gedwongen de woning of de buurt te verlaten.

Rode kaart
Treiteraars die van geen ophouden weten, krijgen een rode kaart. Als de kans groot is dat zij elders weer wangedrag vertonen, worden ze in een woonunit geplaatst en onder toezicht gesteld. De gemeente heeft 'wooneenheden' beschikbaar in de stad. Dat kan een eenvoudige huurwoning zijn, maar ook een wooncaravan of een wooncontainer. Op deze plaats vindt toezicht plaats door de gemeente, de maatschappelijke opvang en de politie.

Amsterdam zoekt daarnaast naar een permanente locatie in de stad met meerdere wooneenheden (maximaal tien).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.