Amsterdam wil nieuwe scholen kunnen tegenhouden

De gemeente wil meer mogelijkheden om nieuwe (basis)scholen in de stad te helpen starten, maar ook meer handvatten om ze tegen te houden - mochten er twijfels zijn over de kwaliteit.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Nu wordt er door de landelijke overheid te weinig rekening gehouden met de lokale situatie in de goedkeuring of afkeuring van nieuwe scholen.

In een brief aan de gemeenteraad kondigt het college aan bij de minister van Onderwijs te lobbyen voor speelruimte. De gemeente wil nieuwe scholen beter ondersteunen door te helpen met het onderwijskundig concept, het samenstellen van een lerarenteam, financiën en communicatie.

Sommige scholen staan daar voor open, maar het is niet verplicht. Als er twijfels zijn over een schoolbestuur is de invloed die de gemeente kan uitoefenen nu beperkt tot het onderzoeken of er potentieel genoeg leerlingen zijn voor de school. Zijn die er, dan rest de gemeente een positief oordeel aan de minister in het Plan van Scholen om het nieuwe initiatief goed te keuren.

Afwijkend concept
Nieuwe initiatieven worden nog altijd getoetst op basis van ruimte in een zogeheten denominatie: openbaar, algemeen bijzonder, oecumenisch of andere levensbeschouwelijke overtuigingen.

Zijn er genoeg scholen met een bepaald stempel in een wijk, dan is er geen plek, ook al wijkt een onderwijsconcept enorm af. Het nieuwe college wil dat er wordt gekeken naar dat concept. Ook wil men de kwaliteit beter kunnen garanderen door de kwaliteit van het bestuur te toetsen.

Aanvragers zouden ook verplicht moeten worden tot overleg met gemeente en andere schoolbesturen. 'De gemeente zou een (bindende) adviesrol moeten krijgen. Immers, alleen op lokaal niveau kan bekeken worden waar ruimte is voor nieuwe scholen,' schrijft wethouder Onderwijs Marjolein Moorman.

Behalve op basis van belangstelling van ouders zouden ook groei en krimp van de leerlingenpopulatie in de stad moeten worden meegenomen, maar dat kan nog niet.

Geen ruimte
Voor het nieuwe Plan van Scholen 2019-2022 zijn twee nieuwe basisscholen aangemeld en acht eerdere aanvragen opgenomen. Een van de scholen is van het nieuwe schoolbestuur Kitab, dat staat voor Stichting voor kunstzinnig, innovatief, toekomstgericht en ambitieus basisonderwijs. De school moet in West komen.

Opvallend is dat de naam volgens de kamer van koophandel eerst voor Stichting voor kunstzinnig, islamitisch, toekomstgericht en ambitieus basisonderwijs stond.

Voor een nieuwe islamitische basisschool was echter geen stichtingsruimte in Bos en Lommer en de Kolenkit, omdat Al Wafa en El Amien al vlakbij zitten. Om meer kans te maken heeft het bestuur de naam en denominatie aangepast en staat het nu te boek als 'algemeen bijzonder'.

Hoewel de gemeente nieuwe scholen graag stimuleert, wil men tegelijkertijd vermijden dat scholen vanwege lage kwaliteit of te weinig leerlingen binnen vijf jaar moeten sluiten. Zo zijn de afgelopen jaren Steve Jobsscholen de Ontplooiing en de Voorsprong gesloten.

8

Voor het nieuwe Plan van Scholen zijn twee nieuwe scholen aangemeld en acht eerdere aanvragers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden