Amsterdam wil nieuwe maatregelen tegen barbecue

Amsterdam treft voorbereidingen voor nieuwe maatregelen tegen de barbecue. Een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet het mogelijk maken barbecueën op kwetsbare plekken in de stad tegen te gaan.

Bezoekers van het Rembrandtpark genieten van de barbecue. Beeld Eva Plevier

De populariteit van de barbecue in de openbare ruimte in de zomermaanden maakt maatregelen noodzakelijk, schrijft de gemeente in een toelichting. Op sommige plekken zorgen de vele grillmeisters voor een te zware belasting op de omgeving.

Met name in de parken, op de groenstroken en op de kades in de stad leidt het barbecueën in de zomermaanden tot hoge kosten voor de schoonmaak en het herstel van schroeiplekken en verbrande bomen en struiken. Ook klagen omwonenden over rook, stank en andere overlast.

De wijziging van de APV moet de gemeente in de komende zomermaanden in staat stellen gebieden aan te wijzen waar de barbecue in de ban kan worden gedaan, en daar vervolgens ook toe te zien op de naleving van het verbod.

Schoonmaakkosten
De stadsdelen hebben op dit moment wel regels voor het gebruik van de parken, ook met betrekking tot de barbecue, maar deze gaan uit van de medewerking van de bezoekers.

Er kan niet handhavend worden opgetreden, en al helemaal niet buiten de parken.

Het bestuur van stadsdeel Zuid besloot dit voorjaar de barbecue te verbieden in het Vondelpark. Ook hier speelden in de afweging de schoonmaakkosten en de overlast een doorslaggevende rol.

De gemeente benadrukt nu dat het niet de bedoeling is de barbecue in de hele stad in de ban te doen. Wel wil men, daar waar het nodig is, kunnen optreden tegen de nadelige effecten van de liefhebberij.

Lees ook: Waarom een barbecueverbod? Dat blijft in rook gehuld

In het Vondelpark werd tot voorheen gretig gebarbecued. Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden