Amsterdam wil met KLM en Xiamen Airlines meer Chinezen naar de stad halen

De gemeente Amsterdam, KLM en de Chinese luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines gaan samenwerken om meer Chinese toeristen naar de Nederlandse hoofdstad te halen.

Herman Stil
KLM-topman Pieter Elbers (links) wordt door burgemeester Eberhard van der Laan geholpen bij de ondertekening. Rechts operationeel directeur Zhao Dong van Xiamen Airlines. Beeld anp
KLM-topman Pieter Elbers (links) wordt door burgemeester Eberhard van der Laan geholpen bij de ondertekening. Rechts operationeel directeur Zhao Dong van Xiamen Airlines.Beeld anp

De topmannen van beide luchtvaartmaatschappijen tekenden daartoe gisteravond een convenant met burgemeester Eberhard van der Laan.

KLM, Xiamen en Amsterdam willen daarmee een flinke bijdrage leveren aan de ambitie van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die het aantal Chinese toeristen in Nederland de komende vijf jaar wil laten verdrievoudigen naar 800.000.

Vorig jaar bezochten bijna 250.000 Chinese toeristen Nederland, 18 procent meer dan in 2013. De helft van de Chinese bezoekers verbleef in Amsterdam.

De stad krijgt ook meer faciliteiten voor Chinese bezoekers. Gisteren bereikte de bouw van een Chinees hotel bij Osdorp het hoogste punt. Ook in Hoofddorp en Amstelveen wordt gebouwd aan Chinese hotels. In en om de stad zijn plannen voor nog vijf hotels die zich speciaal op Chinese toeristen richten.

KLM
KLM vervoerde vorig jaar ruim een miljoen reizigers van en naar China. Het bedrijf heeft van alle Europese luchtvaartmaatschappijen de meeste verbindingen met China, 58 vluchten per week naar acht steden.
Drie daarvan worden door geen enkele maatschappij vanuit Europa aangedaan, waaronder Xiamen in Zuidwest-China.

Voor het doorvervoer van reizigers is KLM daar in 2011 gaan samenwerken met Xiamen Airlines. Die band werd gisteravond door topman Pieter Elbers van KLM en operationeel directeur Zhao Dong van Xiamen verder aangehaald.

Xiamen Airlines start daarbij rechtstreekse vluchten tussen de Chinese miljoenenstad en Schiphol, vanaf deze zomer met een Boeing 787 Dreamliner. De vlucht sluit aan bij de drie wekelijkse vluchten die KLM al naar Xiamen uitvoert.

Xiamen Airlines ontving in december haar eerste Boeing 787 Dreamliner. Het toestel zal onder meer worden ingezet op vluchten naar Amsterdam Beeld Boeing
Xiamen Airlines ontving in december haar eerste Boeing 787 Dreamliner. Het toestel zal onder meer worden ingezet op vluchten naar AmsterdamBeeld Boeing
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden