Amsterdam wil meer panden op Wallen kopen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil met grote investeerders meer panden op de Wallen kopen om criminaliteit en verloedering tegen te gaan. De stad mikt daarbij vooral op prostitutiebedrijven en coffeeshops.Amsterdam heeft met NV Stadsgoed van woningcorporatie Het Oosten nu al 83 panden verworven in de rosse buurt.

''We zijn van plan om dit nog grootschaliger door te trekken'', aldus wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) donderdag. ''We zijn in gesprek met grote investeerders die onder regie van de gemeente nieuwe investeringsplannen moeten gaan ontwikkelen voor de binnenstad. Het is een strijd van wit kapitaal tegen zwart kapitaal.''

NV Stadsgoed is al bezig met de overname van twintig panden met 53 ramen van Charles Geerts, een van de grootste seksbazen op de Wallen. Na deze overname verdwijnt ongeveer een derde van de peeskamers in de hoerenbuurt.

Asscher signaleert ook nieuwe ontwikkelingen waarbij ''veel ongewenste of criminogene functies bij elkaar kruipen in de straten en stegen''. Een nieuwe trend is volgens hem de vestiging van kleine supermarkten in de Amsterdamse binnenstad zonder zichtbare klandizie, maar met veel personeel. ''In een half jaar tijd hebben wij er 28 in hartje centrum bij gekregen.''

De wethouder heeft liever de bevoegdheid om direct in te grijpen, dan eerst een onderzoek te laten verrichten. ''Ik wil kunnen zeggen: die branche willen wij in dat gebied helemaal niet hebben.'' Een dergelijke aanwijzing voor bijvoorbeeld het Wallengebied kan volgens Asscher gedaan worden in het overleg tussen de politie, de burgemeester en de hoofdofficier van justitie.

Amsterdam probeert de criminaliteit in het gebied al tegen te gaan door het intrekken van vergunningen. Eind vorig jaar trok de gemeente 33 vergunningen van seksbedrijven in en sommeerde hen de ramen te sluiten. Daartegen hebben de bordeelhouders bezwaarschriften ingediend. Deze procedure loopt nog.

De raamprostitie op de Wallen omvat 143 panden met daarin 451 ramen. Er zitten in het gebied acht grote speelautomatenhallen en 85 coffeeshops. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden