Amsterdam wil meer pakketvervoer door de grachten

De gemeente wil meer bedrijven vinden die pakjes via boten in de binnenstad afleveren. Daarmee moeten opstopingen aan land worden voorkomen.

Herman Stil
De pakjesboot van DHL vaart al bijna twintig jaar door de Amsterdamse grachten, uitgebaat door rondvaartrederij Lovers Beeld Maarten Brante
De pakjesboot van DHL vaart al bijna twintig jaar door de Amsterdamse grachten, uitgebaat door rondvaartrederij LoversBeeld Maarten Brante

De gemeente is daarover in gesprek met 'een aantal partijen'. Welke dat zijn, wil wethouder Pieter Litjens (verkeer en vervoer) nog niet zeggen.

Maar onder meer wordt gesproken met PostNL die een deel van zijn pakkettenbezorging naar het water wil verplaatsen. Het postbedrijf wil daar elektrische boten voor gebruiken.

De aankondiging gaat voorbij aan de partijen die al sinds jaar en dag via het grachtenwater distribueren. Daaronder lokale vervoerders als Mokum Mariteam, die onder meer afval van horeca via het water vervoert, Rederij Kees en rederij Blom.

Pakjesboot
Pakketvervoerder DHL vaart al bijna twintig jaar door de grachten met een pakjesboot voor de levering van postpakketten, een omgebouwde rondvaartboot. Ook baat brouwerij de Prael een Bierboot uit, die de aan- en afvoer van fusten en dozen bier verzorgt.

Probleem bij het vervoer van vracht over het water is dat de meeste grachtenmuren te hoog zijn en het neerleggen van steigers vrijwel overal door de gemeente is verboden. Volgens een woordvoerder van wethouder Litjens is de gemeente in principe bereid te kijken naar zulke overslagpunten. "Maar alleen op plekken waar dat echt mogelijk is."

Daarnaast wil de gemeente op vier plekken distributiepunten aanleggen, voor de overslag van goederen op de boten bij het Food Center, Riekerpolder, Nieuwe Vaart en aan de Duivendrechtsevaart.

Lees ook: Hoe verwerkt de stad straks 100.000 pakketten per dag? [+]

De 'bierboot' van rederij Kees die bier voor brouwerij de Prael door de grachten vervoert Beeld Marc Driessen
De 'bierboot' van rederij Kees die bier voor brouwerij de Prael door de grachten vervoertBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden