Amsterdam wil meer nieuwe hoogbouw

Voor Sluisbuurt, op Zeeburgereiland, wordt op dit moment al nagedacht over de bouw van torens tot 150 meter hoog, maar de gemeenteraad wil dat er nog actiever werk wordt gemaakt van nieuwe hoogbouwprojecten in de rest van Amsterdam.

Lex Boon
Bouwwerkzaamheden op het Zeeburgereiland Beeld Rink Hof
Bouwwerkzaamheden op het ZeeburgereilandBeeld Rink Hof

Een motie van die strekking is woensdag aangenomen tijdens een debat over Koers 2025, het plan van de gemeente met mogelijke locaties voor de bouw van 50.000 extra woningen tot 2025. Volgend jaar wil de raad dat er concrete voorstellen voor nieuwe hoogbouw worden gedaan.

Dat was niet de motie waarop de leden van Tuinpark Amstelglorie, die zich gisteren hadden verzameld op de publieke tribune, op hadden gehoopt.

Zij willen liever dat hun park, samen met het andere beschermde groen dat is opgenomen in de Hoofdgroenstructuur, helemaal verdwijnt uit de 'strategische reserve' voor woningbouw.

Dat gebeurde niet, maar veel moties die werden aangenomen hadden indirect wel het doel om het groen te ontzien en te zoeken naar extra woningen op andere plekken.

Bedrijventerreinen
Naast hoogbouw gaat er nu ook onderzocht worden of er meer industrie- en bedrijventerreinen kunnen worden toegevoegd aan de plannen en of de stad verder kan verdichten door oude woningen te slopen en nieuwe, grotere, woningen terug te bouwen.

"We hadden op meer gehoopt, maar we zijn wel blij dat er nog veel andere opties onderzocht worden," aldus Anne-Mariken Raukema van Amstelglorie.

Waar de woningen uiteindelijk gaan precies moet de komende jaren duidelijk worden. Ieder plan wordt nog apart aan de gemeenteraad voorgelegd.

Pijn
Wethouder Eric van der Burg (VVD) waarschuwde wel dat er tegen ieder plan wel tegenstand zal zijn, maar dat er toch een keuze gemaakt zal moeten worden. "U kunt in deze stad geen 50.000 woningen, maar ook geen 5.000 woningen, zelfs geen 50 woningen bouwen, zonder dat het pijn gaat doen."

Koers 2025 komt voort uit het coalitieakkoord, waarin is afgesproken dat de bouwproductie wordt opgevoerd naar 5.000 woningen per jaar. Dat aantal is volgens Van der Burg (VVD) inmiddels eigenlijk te laag om aan de huidige vraag te voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden