Amsterdam wil kroningsfeest

Vandaag is het tien jaar geleden dat Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam in het huwelijk traden. Archieffoto 2011 © ANP Beeld
Vandaag is het tien jaar geleden dat Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam in het huwelijk traden. Archieffoto 2011 © ANP

De meeste Amsterdammers willen dat de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam wordt gehouden en hopen dat er dan een groot feest in de stad wordt georganiseerd. Als het aan de Amsterdammers ligt, is Máxima's vader Jorge Zorreguieta daarbij ook dit keer niet aanwezig.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) heeft uitgevoerd op verzoek van Het Parool. Vandaag is het tien jaar geleden dat Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam in het huwelijk traden.

Van 55 procent van de geïnterviewde Amsterdammers moet Jorge Zorreguieta tijdens de kroning thuisblijven. Máxima's vader, tijdens het huwelijk ook persona non grata, mag van 32 procent nu wel komen. Ruim één op de tien maakt Zorreguieta's aanwezigheid niets uit.

Het is opvallend dat tien jaar na het huwelijk nog steeds zo veel Amsterdammers tegen de komst van Jorge Zorreguieta zijn, zegt adjunct-directeur Jeroen Slot van O+S. 'Het lijkt erop dat de mening van de Amsterdammers over dit onderwerp niet zoveel verandert.'

Over wanneer koning Beatrix moet aftreden, zijn de Amsterdammers verdeeld. De meeste respondenten (53 procent) vinden dat zij zelf moet bepalen wat het juiste moment is, bijna één vijfde is van mening dat de koningin zo snel mogelijk plaats moet maken voor haar zoon.

Volgens Slot zijn de Amsterdammers redelijk standvastig in hun mening over de invulling van de monarchie. 'Je hebt hier in de stad al jaren een klein groepje dat principieel tegen de huidige rol van het koningshuis is. Ongeveer vijftien procent is van mening dat de huidige monarchie eigenlijk onzin is, maar vindt het prima zoals het in de praktijk gaat.' (Marc Kruyswijk)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden