Amsterdam wil hotels in de periferie

Minder nieuwe hotels in het centrum, meer aan de rand van de stad, nog meer in de regio. Dat is de strekking van het nieuwe hotelbeleid dat het Amsterdamse college deze week aan de gemeenteraad presenteert.

Herman Stil
Het Amstel Hotel in Amsterdam Beeld anp
Het Amstel Hotel in AmsterdamBeeld anp

Tot 2020 moeten er in groot-Amsterdam 9400 hotelkamers bijkomen. De groei dient volgens wethouder Carolien Gehrels van Economische Zaken buiten het centrum van Amsterdam plaats te vinden, onder meer in de Indische Buurt, op IJburg, langs het IJ in Noord en bij Duivendrecht.

De bulk van de nieuwe hotels zal helemaal niet in de stad komen, maar in regiogemeenten - Haarlemmermeer voorop.

Omdat hotelexploitanten liever voor Amsterdam dan voor de regio kiezen, moet een nieuw hotelteam van de betrokken gemeenten de ontwikkeling sterker gaan sturen. Daarbij zal de groei van het aantal hotels in Amsterdam mogelijk worden afgeremd.

De afgelopen zes jaar zijn er in de Amsterdamse regio 6500 hotelkamers bijgekomen, waarvan vijfduizend in de stad. Ondanks de 33.000 hotelkamers in de regio, is verdere groei volgens Amsterdam en de regiogemeenten broodnodig, omdat het aantal overnachtingen jaar op jaar met twee procent toeneemt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden