Amsterdam wil experimenteren met warmte uit water

De gemeente Amsterdam wil graag experimenteren met aquathermie (warmte uit water) om aan klimaatdoelstellingen te voldoen.

Sharon Dijksma Beeld anp
Sharon DijksmaBeeld anp

Dat laat wethouder Sharon Dijksma (water en luchtkwaliteit) weten in een brief aan minister Eric Wiebes.

Dijksma ziet in aquathermie een goed alternatief voor aardgas. De gemeente heeft de doelstelling geformuleerd in 2040 volledig aardgasvrij te zijn en aquathermie zou daar een belangrijke rol in spelen. Aquathermie zou volgens Dijksma kunnen voorzien in de helft van de warmtevoorziening in de stad.

Met aquathermie wordt de thermische energie uit water gebruikt als warmtebron, water als energiebron. 'De potentie van water als energiebron is groot en wordt nog nauwelijks benut,' schrijft Dijksma samen met Gerhard van den Top, dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Naast warmtebron draagt aquathermie ook bij aan de waterkwaliteit en hittebestrijding in Amsterdam.

Volgens Dijksma bespaart Amsterdam veel geld met de duurzame oplossing. De energie kan gratis uit de omgeving, water of lucht, worden gewonnen. Waternet werkt al met Aquathermie bij projecten bij de bloedbank in West, een woonwijk in Diemen en in Buiksloterham.

In de lopende collegeperiode moeten drie wijken al van het aardgas vrij zijn. De Van der Pekbuurt is als eerste wijk aangewezen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden