Amsterdam wil experimenteren met coffeeshop

Coffeeshop Green House in de Warmoesstraat. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil experimenteren met coffeeshops. In de ene variant zouden drugs alleen ter plekke geconsumeerd mogen worden. De andere biedt alleen een afhaalloket met de openingstijden van een winkel.


Dat zijn ideeën waarmee waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher denkt overlast van coffeeshops te kunnen bestrijden. Deze nieuwe vormen van coffeeshops zouden in stadsdelen kunnen komen waar nu geen gereguleerde verkoop van softdrugs is. Ook komt er uitgebreid onderzoek naar bezoekers en overlast rond coffeeshops.

Amsterdam wil op deze manier ingaan op een verzoek van het rijk om onderzoek naar de bestrijding van overlast rond coffeeshops. Aan de andere kant kan het helpen om coffeeshops te spreiden over de stad, wat al lang een wens is van de gemeenteraad.

Amsterdam stond aanvankelijk sceptisch tegenover de uitnodiging van het rijk voor dit onderzoek. Het rijk mikt op kleinschaligere coffeeshops. Amsterdam ziet de oplossing voor de criminaliteit rond de branche in het reguleren van 'de achterdeur': de teelt en groothandel van softdrugs. Een onderzoek daarnaar was ook opgenomen in het collegeakkoord. Maar het rijk wil daar niet aan.

De gemeente Eindhoven heeft overigens wel een verzoek ingediend om een proef te beginnen met gereguleerde wietteelt.

Er is al onderzoek gaande in de stadsdelen Oost en West naar de bezoekers en de redenen waarom mensen naar de coffeeshop komen.
Daarna moet er een veel omvangrijk onderzoek komen bij zo'n vijftig coffeeshops. Alle stadsdelen, met uitzondering van Centrum, worden daarbij betrokken. Volgens de gemeente wijkt de situatie in de binnenstad te veel af.

Er komen enquêtes onder bewoners, ook in wijken waar geen coffeeshops zijn gevestigd. Per coffeeshop wordt in kaart gebracht of de omzet uit de softdrugsverkoop of de horeca komt. Daarbij zijn de Belastingdienst, de politie en justitie betrokken. Ook de klachten worden gemeten.

Pas na dit tweede onderzoek kan het experiment worden gestart met de café- of winkelachtige coffeeshops. Dat kan op bestaande, maar ook op nieuwe locaties zijn. Het experiment zal op zijn vroegst volgend jaar beginnen. Op dit moment is de verkoop van softdrugs alleen gedoogd in horecagelegenheden. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden