Amsterdam wil dat Cohen blijft

Cohen blijkt een geliefde burgemeester: 63 procent ziet hem het liefst in Amsterdam blijven. Foto ANP Beeld
Cohen blijkt een geliefde burgemeester: 63 procent ziet hem het liefst in Amsterdam blijven. Foto ANP

ASTERDAM - Als het aan de Amsterdammers ligt, blijft hij nog lang burgemeester. Maar mocht er een opvolger van Job Cohen nodig zijn, dan gooien PvdA-wethouder Lodewijk Asscher en Femke Halsema van GroenLinks hoge ogen.

Cohen is in 2006 voor nog eens zes jaar benoemd. Maar naarmate de crisis in de landelijke PvdA zich verdiept, duikt zijn naam vaker op als lijsttrekker en/of premierskandidaat. De gemeentelijke onderzoeksdienst O + S heeft op verzoek van Het Parool de meningen gepeild over een mogelijke nieuwe burgemeester. Een kwart van de ondervraagden kon spontaan een naam noemen. Daarbij viel die van locoburgemeester Asscher het vaakst: bij 11 procent.

''Dat is heel veel,'' zegt O +S-onderzoeker Jeroen Slot. ''Vooral omdat wethouders en raadsleden doorgaans niet erg bekend zijn en omdat hij helemaal niet in de race is voor het burgemeesterschap. Kennelijk wordt hij gezien als iemand die met de stad is verbonden.''

De ondervraagden, representatief voor de bevolking van Amsterdam, kregen ook een lijstje met potentiële opvolgers voorgelegd, waarop¿Asscher ontbrak. Drieëntwintig procent koos Halsema. Zij wordt gevolgd door oud-VVD-minister Frank de Grave (18 procent). Pas daarna komen de PvdA-ministers Eberhard van der Laan (17 procent) en Guusje ter Horst (11 procent), wier namen al langer circuleren als het gaat om de opvolging van Cohen. Op grote afstand komen SP-Kamerlid Harry van Bommel (6 procent),¿oud D66-minister Winnie Sorgdrager (5 procent) en CDA-prominent en huidig ABN Amrobankier Joop Wijn (3 procent). Ruim 30 procent vindt niemand van zijn of haar gading op het lijstje.

PvdA-lijsttrekker Asscher noemt zijn score 'een geweldig compliment'. ''Het motiveert extra om de komende vier jaar door te vechten voor beter onderwijs, door te vechten tegen de criminelen op de Wallen en elders, en onze mooie stad goed door de crisis te krijgen.'' Halsema verblijft op dit moment in Suriname en was daar niet bereikbaar voor commentaar.

Cohen blijkt een geliefde burgemeester. Zeventien procent van de ondervraagden vindt het prima als hij naar Den Haag vertrekt; 63 procent ziet hem het liefst burgemeester blijven. Ook de Amsterdamse PvdA-kiezers geven er de voorkeur aan dat hij hier blijft; 16 procent steunt een keuze voor de landelijke politiek. Twaalf procent van alle geënquêteerden ziet Cohen het liefst helemaal uit de politiek verdwijnen.

Sinds 1946 levert de PvdA de burgemeester van Amsterdam. Het is de vraag of dat straks ook het geval zal zijn. Zeven van de tien grootste steden hebben nu een PvdA'er als burgemeester. In een peiling van TNS¿Nipo, in opdracht van RTL-Nieuws, bereikt de PvdA een dieptepunt van 15 zetels - 18 minder dan de partij nu in de Kamer bezet. Volgens een O + S-peiling zou de PvdA in Amsterdam, als er nu raadsverkiezingen zouden zijn, bijna gehalveerd. De slechte prognoses brachten lokaal en regionaal actieve PvdA'ers er eerder deze maand toe te pleiten voor de komst van Cohen naar Den Haag. Ze kregen bijval van oud-minister Jan Pronk. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden