Amsterdam wil congres over tolerantie organiseren

Het gemeentebestuur gaat 'met genoegen' aan de slag met de organisatie van een internationaal congres over tolerantie.

Pride Walk in Amsterdam, een mars waarin deelnemers iedereen oproepen zichzelf te zijn. Beeld ANP
Pride Walk in Amsterdam, een mars waarin deelnemers iedereen oproepen zichzelf te zijn.Beeld ANP

Dit heeft wethouder Rutger Groot Wassink woensdag toegezegd in de gemeenteraad, nadat alle partijen hierom hadden gevraagd.

In maart riep toenmalig raadslid Tjakko Dijk (VVD) in zijn afscheidsspeech op voor de organisatie van zo'n congres. "Ik kan het namelijk niet verkroppen dat ik in de stad als de onze, dat mooie en lieve Amsterdam, moeite heb om een andere man op straat te zoenen of hand in hand met hem te lopen," lichtte hij eerder deze week toe in een ingezonden stuk in Het Parool.

Motie unaniem aangenomen
De voltallige raad diende woensdag een motie in om burgemeester en wethouders aan te sporen om een 'conference of tolerance' te organiseren. 'Elke gebeurtenis, elk incident, elke uitspraak die uiting geeft aan intolerantie is er één te veel,' zo stellen de indieners.

"De inzet is om met Nederlandse en internationale steden een strijplan te ontwikkelen tegen intolerantie," aldus Marianne Poot (VVD). Sylvana Simons (Bij1): "De voortrekkersol die Amsterdam speelde lijkt verleden tijd. Het is tijd om die weer op te pikken."

Groot Wassink onderstreepte dit. "In de politiek zijn voorhoedes nodig en laat ons de voorhoede zijn, een vonk die leidt tot vuur."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden