Update

Amsterdam wil banden met Vinkeveense Plassen verbreken

'Ze kijken naar de munten, niet naar het genot.' Niemand hoeft Hans van Vliet - 72 jaar, recreatief ondernemer en geboren en getogen in Vinkeveen - te vertellen hoe de overheid in elkaar steekt. Die overheid is in dit geval de gemeente Amsterdam, die heeft aangekondigd dat zij na bijna dertig jaar samenwerking uit de gemeenschappelijke regeling voor het beheer en onderhoud van de Vinkeveense Plassen wil stappen.

Villa's aan de Vinkeveense Plassen. Bij windkracht vier of vijf zijn de golven op de plassen zo hoog dat varen er ernstig wordt ontraden.Beeld Peter Elenbaas.

'Een slimme grap noemen we dat hier in Vinkeveen,' zegt Van Vliet. 'Amsterdam heeft hier heel veel zand weggehaald. Nu ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons los. Maar die vlieger gaat niet op. Amsterdam heeft een ereschuld liggen in Vinkeveen.'

Die ereschuld stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Amsterdam bij de provincie Utrecht aanklopte met het verzoek zand te mogen winnen uit de Vinkeveense Plassen. Tussen 1957 en 1976 werd veertig miljoen kubieke meter zand uit die plassen weggezogen en overgebracht naar Amsterdam voor het bouwrijp maken van de zompige weilanden waar de Bijlmermeer moest komen.

Vijftig meter diep
Het gevolg van de zandwinning was een ruim vijftig meter diepe trechter in de Noorderplas. Daardoor kunnen de golven op de plassen bij stevige wind veertig centimeter hoog worden. Waar op andere recreatieplassen rustig bij windkracht vier of vijf kan worden gevaren, wordt dat in Vinkeveen ernstig ontraden.

Betrokkenheid
In ruil voor het zand beloofde Amsterdam indertijd maatregelen te treffen om de oevers van de Noorderplas te beschermen. Dat gebeurde door twaalf zandeilanden aan te leggen, die als golfbreker dienden.

Begin jaren tachtig droeg Amsterdam de verantwoordelijkheid voor de recreatie-eilanden over aan het net opgerichte recreatieschap, met daarbij een afkoopsom om het beheer en onderhoud vijftien jaar veilig te stellen. Het gemeentebestuur nam ook plaats in het bestuur van het recreatieschap, waardoor Amsterdam erbij betrokken bleef.

Daaraan lijkt een einde te komen nu de gemeente heeft aangekondigd dat zij de banden wil verbreken.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden