Amsterdam wil actie van kabinet bij integratie asielzoekers

Het kabinet moet werk maken van de integratie van asielzoekers in de noodopvang, vindt de Amsterdamse gemeenteraad. Anders dreigt een nieuwe sociale onderklasse.

Aankomst van de eerste groep vluchtelingen in Amsterdam, in het najaar van 2015 Beeld Rink Hof
Aankomst van de eerste groep vluchtelingen in Amsterdam, in het najaar van 2015Beeld Rink Hof

"Als we zo doorgaan, hebben we over tien jaar een parlementaire enquête naar de gebrekkige integratie van Syriërs," zegt Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66.

"We hebben de kans om het deze keer beter te doen, maar de geschiedenis herhaalt zich." Paternotte reageert hiermee op bevindingen dat een nieuwe sociale onderklasse zich af­tekent onder asielzoekers in de opvang. De procedure duurt lang, ze mogen weinig doen en vervelen zich dood.

Amsterdam heeft vier locaties voor noodopvang. Het is zaak zo snel mogelijk te investeren in asielzoekers, zegt Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Belemmerend
Uit onderzoek naar integratie van eerdere groepen vluchtelingen blijkt dat een lange procedure en verveling in de opvang belemmerend werken. Somaliërs, Irakezen, Afghanen en in mindere mate Joegoslaven zijn vaker werkloos en verdachte van een misdrijf.

Het kabinet houdt vast aan sobere opvang van asielzoekers. Die mogen niet werken of taalles krijgen door professionals. Pas als ze een verblijfsvergunning hebben, begint de integratie.

Hiermee doet het kabinet de samenleving ernstig tekort, aldus Dagevos. "De procedure moet zo snel mogelijk verlopen, en als dat door omstandigheden niet lukt, is het belangrijk dat asielzoekers hun tijd zo nuttig mogelijk besteden."

Utrecht heeft als eerste gemeente het initiatief genomen asielzoekers in de noodopvang extra onderwijs te bieden door de universiteit, opdat de integratie direct kan beginnen.

Amsterdam
Ook Amsterdam moet meer doen, vindt Rutger Groot Wassink van GroenLinks. "We moeten deze mensen bij de hand nemen, met taallessen en werk, desnoods gesubsidieerd. Anders creëren we een sociale onderklasse."

Peter Kwint van de SP wijst erop dat Amsterdam al de randen van de wet opzoekt, onder meer door taalles mogelijk te maken door professionals, die optreden als vrijwilliger. "Maar het is duidelijk dat dit niet nodig moet zijn."

Druk op Den Haag
De druk op Den Haag moet worden opgevoerd, vindt een ruime meerderheid van de raad. "Het is tijd voor een stevig signaal," zegt Marjolein Moorman (PvdA).

De VVD wil de asielzoekers geen valse hoop bieden door alvast in de noodopvang te beginnen met hun integratie, zegt raadslid Dilan Yesilgöz. "Een deel zal niet in Nederland mogen blijven." Zij pleit voor snellere procedures en integratie zodra de vluchtelingen een status hebben, ook al zitten zij nog in de opvang.

De meeste fracties vinden dat Amsterdam de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot actie moet bewegen. De VNG bereikte onlangs een akkoord over snellere integratie van statushouders, vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Dat zou ook mogen gebeuren voor asielzoekers in de opvang.

"We moeten bestuurlijke ballen tonen," zegt Groot Wassink. "Laat Amsterdam hier het voortouw in nemen."

Zie ook: In de wachtkamer tot de puf eruit is [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden