Update

Amsterdam wil 70.000 woningen bouwen

De gemeente Amsterdam presenteerde het plan waarin staat hoe de stad zich de komende decennia in grote lijnen moet ontwikkelen. Foto ANP Beeld
De gemeente Amsterdam presenteerde het plan waarin staat hoe de stad zich de komende decennia in grote lijnen moet ontwikkelen. Foto ANP

AMSTERDAM - Een compleet nieuwe metrolijn, 70.000 woningen, nieuwe busverbindingen met Zaandam en Schiphol, uitbreiding van het Oosterpark.

De financiële mogelijkheden zijn op het moment zeer beperkt, dat neemt niet weg dat Amsterdam grootse ambities heeft de komende decennia. In de vandaag verschenen concept-Structuurvisie ontvouwt wethouder Maarten van Poelgeest zijn ruimtelijke plannen voor de komende decennia. Tot 2040 moeten er 70.000 woningen bijkomen, zonder dat het grondgebied wordt uitgebreid (op een paar eilandjes bij IJburg na). Dat betekent niet noodzakelijk veel hoogbouw. Van Poelgeest (GroenLinks) mikt op slim en duurzaam gebruik van de beschikbare ruimte. En op grootschalige uitbreiding van het openbaar vervoer, waaronder het metronet.

Van Poelgeest oppert een Oost/Westlijn, die vanaf Amsterdam-Oost langs de ringweg A10 loopt en via de Westelijke Tuinsteden naar Schiphol. Verder zou de bestaande metro vanuit de Isolatorweg moeten worden doorgetrokken naar Noord. Andere opties: een metrotrein tussen Schiphol en Almere of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol. Trams moeten vaker en sneller gaan rijden.

Het centrumgebied van Amsterdam dijt uit tot of soms net over de ring A10 en delen van Noord. Gevolg: grotere delen van de stad worden 'autoluw'. In oudere stadsdelen komt minder ruimte voor geparkeerde auto's. Te denken valt aan de Rozengracht, Van Woustraat, Koninginneweg, Zeilstraat en Middenweg/Linnaeusstraat. Andere straten kunnen compleet autoloos worden. Opties zijn de Utrechtsestraat, Ferdinand Bolstraat en (delen van) Weteringschans/Sarphatistraat, Nieuwmarkt en Cornelis Schuytstraat.

Parken en recreatiegebieden moeten aantrekkelijker worden. De Sloterplas moet een populaire plek worden om te recreëren, met een stadsstrand en horeca. Door de oevers van de Amstel buiten de stad beter bereikbaar te maken, kan er een 'nieuw metropolitaan park' ontstaan. Met het oog op het warmere klimaat komen er zwemplekken langs het IJ en kinderbadjes.

Het havengebied breidt tot 2020 niet verder uit. Wat daarna gebeurt is nog onduidelijk en onder meer afhankelijk van de vraag of Amsterdam de Olympische Spelen binnenhaalt. De kans bestaat dat bedrijven in het Westelijk Havengebied moeten wijken voor woningbouw. Dan kan de haven uitbreiden in de Wijkermeer of de Houtrakpolder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden