Amsterdam werkt hard om misbruik te voorkomen

Een jaar nadat de Amsterdamse zedenzaak aan het licht kwam, is de hoofdstad hard bezig om de kinderopvang te verbeteren. Zij heeft alle aanbevelingen van de commissie-Gunning uitgevoerd of is daarmee bezig. Die commissie onderzocht hoe het mogelijk was dat hoofdverdachte Robert M. een groot aantal kinderen kon misbruiken op de crèches waar hij werkte en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

©ANP Beeld
©ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan zegde eerder toe uiterlijk 7 december met alle adviezen aan de slag te zijn gegaan. Die dag is het namelijk een jaar geleden dat de zedenzaak aan het licht kwam. 'Die belofte komen we na', aldus Van der Laan.

In totaal deed de commissie 14 aanbevelingen aan de gemeente, politie en GGD. Sommige daarvan waren makkelijk uit te voeren en dat is inmiddels dan ook gebeurd. Zo komt de GGD vaker onaangekondigd op bezoek. Vroeger gebeurde dat nooit; nu is 50 procent van de inspecties onaangekondigd. Voor ondernemers die een crèche willen beginnen, is het moeilijker een vergunning te krijgen.

Sinds juni is er één coördinatiepunt (bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) waar alle meldingen van kindermisbruik bij elkaar komen. Over Robert M. waren er namelijk verschillende meldingen, maar die kwamen allemaal bij verschillende instanties binnen.

Daardoor was er niemand die een link legde tussen al deze signalen.
Andere adviezen zijn wat lastiger uit te voeren en deze zijn dan ook nog in behandeling. Vanaf 1 januari is er nog maar één bureau dat verantwoordelijk is voor de handhaving in de kinderopvang. Voorheen gingen de verschillende Amsterdamse stadsdelen hierover. Samen presteerden ze volgens de commissie flink onder de maat.

De commissie stond onder leiding van Louise Gunning-Schepers, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Gezondheidsraad. Zij deed ook tientallen aanbevelingen aan onder meer kinderdagverblijven aan het kabinet.

Robert M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt. Justitie vervolgt hem voor 67 van die gevallen. Naar verwachting vindt het proces tegen M. en zijn eveneens verdachte partner vanaf maart volgend jaar plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden