Amsterdam wekt landelijk de meeste zonne-energie op

Ondanks 'ongunstige omstandigheden' wekt de gemeente Amsterdam de meeste zonne-energie op van Nederland. Maar afgezet tegen het aantal inwoners eindigt de stad opvallend laag.

De zonnepanelen op de RAI, die nog niet zijn meegenomen in het onderzoek. Beeld Jean-Pierre Jans
De zonnepanelen op de RAI, die nog niet zijn meegenomen in het onderzoek.Beeld Jean-Pierre Jans

Dat blijkt uit een rapport van stichting Natuur en Milieu, een organisatie die zich inzet voor groene initiatieven. De stichting onderzocht het aantal zonnepanelen in 400 Nederlandse gemeenten. Amsterdam had in het eerste kwartaal zonnepanelen geinstalleerd die samen een vermogen hebben van 10,700 kilowattpiek (kWP), de eenheid waarin het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt. Ter vergelijking: Utrecht komt tot 9.300 kWP, terwijl Rotterdam blijft steken op 6.600 kWP. Zwolle en de gemeente Sudwest Fryslan volgen Amsterdam als koploper.

In werkelijkheid was het vermogen van Amsterdam nog groter: grote zonnepanelenprojecten op de Amsterdam RAI en de Amsterdam Arena zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Afgezet naar het aantal inwoners doet Amsterdam het echter niet best: het staat rond de 390ste plek. Inwoners van Zeewolde wekken per persoon de meeste energie op: bijna 250 Wattpiek (Wp) per inwoner. Amsterdam komt niet verder dan 13,9 Wattpiek.

Dat Amsterdam niettemin zoveel energie opwekt is te danken aan 'creativiteit en beleid', schrijft Natuur en Milieu in het rapport. Want de omstandigheden voor zonnepanelen zijn in Amsterdam ongunstig: er is veel hoogbouw en veel mensen wonen in huurwoningen. Omdat de gemeente maatregelen neemt, zoals het vergemakkelijken van het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en door zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen, wordt er toch veel zonne-energie opgewekt, schrijft Natuur en Milieu.

undefined

null Beeld Natuur en Milieu
Beeld Natuur en Milieu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden