Plus

Amsterdam weer op de kaart in skateland met nieuw skatepark

Amsterdam staat weer helemaal op de kaart in skateland. Na het overdekte skatepark aan de Aambeeldstraat ging vrijdag De Flipperkast op het Buikslotermeerplein open.

Patrick Meershoek
Er komt nog een speciale coating tegen graffiti op het beton Beeld Jean-Pierre Jans
Er komt nog een speciale coating tegen graffiti op het betonBeeld Jean-Pierre Jans

Utrecht, Den Bosch, Eindhoven: dat waren de steden waar Wahib Hafsaoui de afgelopen jaren heen moest met de trein om een beetje behoorlijk te kunnen skaten.

"Te belachelijk voor woorden," zegt de 19-jarige Amsterdammer hoofdschuddend over het langdurige gemis van een fatsoenlijk skatepark in de hoofdstad. "Het begint nu gelukkig weer ergens op te lijken."

De Flipperkast
De grote droogte die begon met de sluiting in 2013 van het overdekte skatepark op de NDSM-werf is voorbij. Vorige week was de officiële opening van het nieuwe Skatepark Noord aan de Aambeeldstraat, en deze vrijdag is het feest op De Flipperkast, zoals het nieuwe skatepark op het Buikslotermeerplein wordt genoemd. Een goed gekozen naam, blijkt vanaf het viaduct naar beneden kijkend.

De quarterpipes, de bump, de curb, de flatbar, de kicker: alle onderdelen die naar een ontwerp van Michael Groenewegen in het kleine park zijn geplaatst, vormen samen een flipperkast waarin de gebruiker als een kogel heen en weer kan schieten. De handtekening van Groene­wegen staat ergens voor, want de Amsterdammer wordt tegenwoordig over de hele wereld ­gevraagd als ontwerper van skatebanen.

Hafsaoui heeft net zijn eerste rondje gemaakt en spreekt van een prima baan die geschikt is voor beginners en uitdagend voor gevorderden zoals hijzelf. Hij wijst ook op de sociale functie van een skatebaan. "Als het thuis niet lekker loopt, is er niets beter dan er met je skateboard op uit te trekken." Voor de toeschouwers zijn naast het park wat bankjes neergezet.

Speciale coating
Dat het kale beton ook aantrekkingskracht uitoefent op activisten bleek eerder op de ochtend, toen beide quarterpipers waren beklad met leuzen tegen racisme en enkele volksvertegenwoordigers. Die teksten zijn meteen verwijderd, zegt initiatiefnemer Eva de Klerk. "De baan krijgt nog een speciale coating tegen graffiti. En er komt ook nog verlichting rondom het park. We zijn nog druk bezig."

Geen wonder, want de offerte voor de baan werd in juli ingediend. "We hebben dit op z'n Noords gedaan," zegt stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum. "We zochten een tijdelijke bestemming voor dit deel van het Buikslotermeerplan. Samen met de initiatiefnemers hebben we hard gewerkt om het snel voor elkaar te krijgen. En de stad was snel bereid om de financiële middelen ter beschikking te stellen."

Hoe lang de tijdelijke skatebaan kan blijven, kan Van Berkum moeilijk voorspellen. "We zijn al een hele tijd in gesprek met de ondernemers van het winkelcentrum over een opknapbeurt. Dat gaat traag, want er spelen nogal wat verschillende belangen. Jammer, want het gebied begint te tintelen nu de oplevering van de Noord/Zuidlijn dichterbij komt. Ontwikkelaars hebben in de gaten dat ze hier moeten zijn."

Liever skaters
Eva de Klerk was lang geleden betrokken bij de start van de NDSM-werf en vond het maar niets dat het skatepark daar de deuren moest sluiten vanwege andere plannen. "Ik hou tegenwoordig meer van skaters dan van kunstenaars, geloof ik," zegt ze lachend.

"Skaters zijn uitstekende kwartiermakers op lastige plekken. En ze nemen mode, vormgeving en videokunst mee. Ontzettend interessant."

De Klerk houdt van plekken waar mensen en ideeën samenkomen. Het skatepark is er ook zo een. Zo is de groenstrook in handen gegeven van de Onkruideniers uit Noord. "Die jongens hebben allerlei wilde planten uitgezocht met een geneeskrachtige werking. Zoals de Hemel­sleutel waarvan de bladeren kunnen worden gebruikt als pleister. Ideaal voor een skatebaan toch?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden