Amsterdam waarschuwt voor subsidies biomassa

Minister Eric Wiebes (Klimaat) moet een rem zetten op de subsidies voor de opwek van warmte en elektriciteit uit biomassa. Daarvan gaat een ‘verkeerde prikkel’ uit, zodat het te lucratief wordt om een biomassacentrale te bouwen.

Kinderen op IJburg demonstreerden onlangs tegen de komst van de biomassacentrale in Diemen.Beeld Michiel Wijnbergh/milieudefensie

Die waarschuwing geeft wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) af in een brief aan minister Wiebes. Daarbij verwijst ze naar de bouwplannen van energiebedrijf Vattenfall voor een biomassacentrale bij Diemen en het protest dat daartegen is ontstaan op onder meer IJburg.

De oproep van de wethouder wordt ondersteund door onder meer de provincie Noord-Holland en de gemeenten Almere, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer. Het aantal biomassacentrales neemt toe, constateert Van Doorninck, ‘om het simpele feit dat het lucratief is’.

Duurzame energie

Biomassa geldt als duurzame energie omdat de bomen die worden verbrand weer aangroeien. Maar als op grote schaal wordt ingezet op biomassaverbranding zijn daar vraagtekens bij te zetten, schrijft Van Doorninck.

Daar komt bij dat bij de verdeling van subsidies voor duurzame energie uit het met miljarden euro’s gevulde fonds SDE+ alleen wordt gekeken welke alternatieven voor fossiele brandstoffen het meest besparen per geïnvesteerde euro. Of het ook de duurzaamste oplossing is, speelt bij die afweging geen rol waardoor alternatieven niet worden overwogen.

Daarom pleit Van Doorninck ervoor dat de criteria voor deze subsidies worden aangescherpt. Verder doet ze Wiebes de suggestie om een subsidieplafond in te stellen voor de opwek van warmte en elektriciteit uit biomassa.

Van Doorninck is ook bezorgd dat biomassa wordt gebruikt waarvan de herkomst niet duidelijk is. Vanuit de milieubeweging en door tegenstanders van de biomassacentrale bij Diemen is al gewaarschuwd dat ontbossing in de hand wordt gewerkt.

Om die reden hebben Amsterdam, Noord-Holland en andere gemeenten onlangs een convenant gesloten met Vattenfall met extra eisen aan de herkomst van de biomassa. Maar Van Doorninck vraagt zich hardop af of er genoeg biomassa op de markt zal zijn die aan deze eisen voldoet nu het aantal biomassacentrales snel toeneemt.

Duurzaamheidskader

Minister Wiebes komt volgend jaar met een duurzaamheidskader voor de eisen waar biomassa aan moet voldoen, laat hij weten via een woordvoerder. Want, zo onderstreept hij, het kabinet wil alleen duurzame biomassa die zo beperkt en hoogwaardig mogelijk wordt ingezet. Bij het opstellen van de eisen baseert Wiebes zich op onderzoeken die het Planbureau voor de Leefomgeving en de SER nu doen. PBL kijkt bijvoorbeeld naar de beschikbaarheid en beoordeelt per biomassastroom wat de mogelijkheden zijn om die in te zetten. De SER kijkt naar het draagvlak.

Maar voor Wiebes staat al vast dat biomassa noodzakelijk is voor de klimaatambities van het kabinet om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent terug te dringen. Zo zal de centrale bij Diemen warmte gaan leveren en dat kan gas uit Groningen vervangen. Ook stelt de SDE+ volgens hem nu al strenge duurzaamheidseisen aan biomassa. Dan gaat het bijvoorbeeld om eisen voor het beheer en de herplant van bomen zodat ontbossing wordt voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden