Amsterdam vraagt advies over moslimcollege

De Onderwijsraad moet uitsluitsel geven in een conflict tussen de gemeente Amsterdam en de Stichting Islamitisch Onderwijs. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad te beoordelen of zij terecht een verzoek van de stichting tot het oprichten van een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam heeft afgewezen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigt de woordvoerster van onderwijswethouder Pieter Hilhorst donderdag.

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) wil op de locatie waar tot 2011 het Islamitisch College Amsterdam zat een nieuwe scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo beginnen. De gemeente weigert echter de benodigde huisvestingsvergunning, omdat ze vreest dat de stichting tegen dezelfde problemen zal aanlopen als het op last van het ministerie van Onderwijs gesloten Islamitisch College Amsterdam.

Het ICA moest in juli 2011 zijn deuren sluiten onder meer omdat het onderwijs onder de maat was en er te weinig leerlingen waren. De Stichting Islamitisch Onderwijs diende kort daarna een voorstel in voor een nieuwe islamitische middelbare school, waarvoor het ministerie goedkeuring gaf. De gemeente vreest dat de SIO een verkapte doorstart is van het ICA en wil alleen meewerken als de nieuwe school aan een aantal eisen voldoet. Zo moet de samenstelling van het bestuur breder. Vier van de zeven bestuursleden van de SIO waren ook betrokken bij het ICA.Daarnaast eist de gemeente dat de nieuwe school een goed businessplan opstelt en meedoet aan een programma dat moet zorgen voor een kwaliteitsimpuls in het voortgezet onderwijs in de hoofdstad.

Tot op heden heeft de stichting volgens de gemeente niet aan de gestelde eisen kunnen voldoen. De stichting meent op zijn beurt dat Amsterdam met het stellen van voorwaarden te veel inbreuk maakt op de vrijheid van onderwijs. Amsterdam wil nu van de raad weten of ze de vergunning terecht weigert. De Onderwijsraad heeft beloofd voor het zomerreces met een uitspraak te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden