'Amsterdam voert een hetze tegen toeristen'

De aanpak van de drukte in de stad is 'bijna een hetze'. Dat zegt Kees Noomen, topman van Coster Diamonds, een van de grootste toeristenattracties in de stad, donderdag in Het Parool.

Herman Stil
Diamantslijpers aan het werk bij Coster Diamonds. Het toeristenbezoek aan de diamantair is, nat als aan de Amsterdamse musea, fors teruggelopen. Beeld Mats van Soolingen
Diamantslijpers aan het werk bij Coster Diamonds. Het toeristenbezoek aan de diamantair is, nat als aan de Amsterdamse musea, fors teruggelopen.Beeld Mats van Soolingen

Wie hard schreeuwt, wordt in de politiek het beste gehoord, stelt Noomen, naast Costertopman ook voorzitter van de VVD-raadsfractie in Amstelveen.

"Mensen die profijt hebben van toeristen, zoals de 120 werknemers van Coster Diamonds, roeren zich niet. Het zijn mensen die niet van het toerisme afhankelijk zijn die, terecht of onterecht, overlast denken te ondervinden. Amsterdam gaat daarin mee."

De stad laat zich volgens hem misleiden door cijfers over almaar stijgende bezoekersaantallen. "Amsterdammers denken dat er steeds meer toeristen komen, maar het zijn vooral veel meer Nederlanders, dagjesmensen."

Drukke stad
"Bezoekers die geld opleveren door hier te overnachten, te eten en te winkelen, blijven nu weg. Kijk naar de toeristencijfers van de stad in mei: zowel de musea als de attracties trekken 10 procent minder bezoekers."

Coster Diamonds, dat onlangs het predikaat 'koninklijk' kreeg, wordt ook getroffen door de toeristenmalaise. "Het bezoek en de bestedingen liggen hier in vergelijking met een jaar geleden 30 procent lager." Coster trok vorig jaar ruim 350.000 bezoekers.

Dat Amsterdam desondanks, in het kielzog van de discussie over de te drukke stad, de stadspromotie heeft gestaakt en burgemeester Van der Laan publiekelijk heeft laten weten Amsterdam in het buitenland niet meer aan te prijzen, vindt Noomen verontrustend. "Slappe knieën van de politiek."

Grachtengordel
"Er is bijna een hetze tegen toeristen, terwijl Amsterdam normaal gesproken vrijzinnig is. Je ziet het aan de rondvaartboten die nu worden aangepakt. Daar wordt toch even de grootste toeristische attractie van de stad om zeep geholpen op basis van sentimenten."

Noomen is bang dat na de hotels, de rondvaartboten en de rolkoffers nu de toeristenbussen aan de beurt zijn. Die zijn voor Coster van levensbelang. "Er zijn in deze buurt voor ons én voor het Rijksmuseum nog maar twee uitstapplekken voor bussen. Er is nu sprake van het busluw maken van de binnenstad, want de gedachte is dat toeristen ook wel op eigen gelegenheid de stad in kunnen. Dan weet je dus zeker dat ze allemaal binnen de grachtengordel blijven."

Regio
Dat Amsterdam de bal nu bij de omgeving neerlegt, is volgens de voorzitter van de grootste Amstelveense collegefractie symboolpolitiek, "Lovenswaardig hoor, om te streven naar betere spreiding van het toerisme. Maar wat moeten we daar in Amstelveen mee?"

"Door de druk op de Amsterdamse hotelmarkt zijn er nu allemaal hotelplannen in Amstelveen. Prima, maar die gasten komen straks alleen hierheen om te slapen. Voor hun vertier gaan ze meteen naar Amsterdam toe. De regio gaat de drukte in Amsterdam niet oplossen."

Lees meer over Coster Diamonds: Al jaren groot in 'city of diamonds' Amsterdam [+]

Topman Kees Noomen van de Amsterdamse diamantiar Coster Diamonds Beeld Mats van Soolingen
Topman Kees Noomen van de Amsterdamse diamantiar Coster DiamondsBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden