Amsterdam verwacht dit jaar 46 miljoen euro aan toeristenbelasting

Amsterdam denkt dit jaar ruim 46 miljoen euro aan belasting van toeristen binnen te krijgen. Daarmee incasseert de stad ongeveer een kwart van alle toeristenbelasting in Nederland.

De stijging in inkomsten is vrijwel volledig te danken aan AmsterdamBeeld anp

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht dinsdag de begrote opbrengsten van toeristenbelasting per gemeente naar buiten. Daaruit blijkt dat Nederlandse gemeenten dit jaar 188,6 miljoen euro aan toeristenbelasting verwachten te ontvangen. Dat is 8,6 procent meer dan vorig jaar begroot werd. De stijging van de verwachte inkomsten is vrijwel volledig te danken aan Amsterdam.

Amsterdam incasseert ongeveer een kwart van de door gemeenten geïnde toeristenbelasting. De inkomsten in de stad steken met kop en schouders boven die van andere gemeenten uit. De tweede stad in het lijstje koplopers is Haarlemmermeer met 8,14 miljoen euro, bijna 38 miljoen minder dan Amsterdam.

De toeristenbelasting maakt dit jaar acht procent uit van de gemeentelijke heffingen in de stad. De gemeente Amsterdam verwacht dit jaar per inwoner 56 euro aan toeristenbelasting te innen. Dat is evenveel als in Haarlemmermeer.

Airbnb
Verhuursite Airbnb kondigde eind 2014 aan om toeristenbelasting te gaan innen voor de stad. In dat jaar haalde de stad 48,2 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen. De nu begrote opbrengst voor de stad ligt dus iets lager dan de daadwerkelijke inkomsten in 2014.

De verwachte daling is deels te verklaren doordat het belastingtarief sinds 2015 verlaagd is van 5,5 naar 5 procent. Ook bleken de inkomsten uit toeristenbelasting de afgelopen jaren aan het einde van het jaar doorgaans hoger te liggen dan aan het begin van het jaar begroot werd.

Amsterdam heeft drie keer zo veel hotelovernachtingen als Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar. Den Haag verwacht 6,2 miljoen euro toeristenbelasting te krijgen. Rotterdam rekent op 3,6 miljoen, Utrecht hoopt op 1,6 miljoen euro.

Melkkoe
In de meeste gemeenten vormt de toeristenbelasting een paar procent van de inkomsten. De Waddeneilanden zijn de uitzondering. Vlieland krijgt bijna de helft van al zijn geld van gasten van het vasteland. Texel ontvangt 30 procent van zijn begroting van de toeristen.

Hotels, campings, herbergen en vakantieparken betalen de toeristenbelasting aan hun gemeente. Ze kunnen de kosten doorberekenen aan hun gasten.

Koninklijke Horeca Nederland noemt de belasting een melkkoe. Als die 'ongelimiteerd en ongastvrij' blijft stijgen, worden gemeenten onaantrekkelijker, waarschuwt de brancheorganisatie. "Hotels en accommodaties moeten ten onrechte als een soort belastingloket optreden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden