Amsterdam vervangt namen van 89 bruggen door nummers

Amsterdam gaat de namen van 89 bruggen vervangen door een nummer. Ze voldoen niet aan de criteria die gelden voor de naamgeving. En regels zijn nu eenmaal regels.

De Artisbrug, binnenkort bekend als brug 264. Beeld Rink Hof
De Artisbrug, binnenkort bekend als brug 264.Beeld Rink Hof

Eberhard van der Laan stelt paal en perk aan wat misschien niet de allergrootste misstand in de stad is, maar klaarblijkelijk toch belangrijk genoeg om in het college van burgemeester en wethouder besproken te worden: de namen van bruggen. Die kloppen namelijk voor geen meter.

Ter geruststelling: de ­Magere Brug, de Berlagebrug en de Nesciobrug hebben nooit ter discussie gestaan. En vorige maand werden aan de ­Basisregistratie Adressen en Gebouwen door het ­college de officiële namen van 61 bruggen toegevoegd. Waarvan akte.

Brug 306
Maar de 'officieuze' namen van 89 Amsterdamse bruggen blijken niet te voldoen aan de criteria die hiervoor gelden. De Artisbrug, de Stationsbrug, de Jan van Galenbrug: ze worden dan wel al tientallen jaren door iedereen zo genoemd, officieel is hun naam nooit vastgesteld.

En dat gaat als het aan de gemeente ligt ook niet gebeuren: voorlopig worden ze aangeduid als brug 264, brug 306 en brug 382. Pas als er een nieuwe, geschikte naam voor de bruggen is gevonden worden ze als zodanig in de Basis­registratie opgenomen.

De criteria die worden gehanteerd voor de naamgeving zijn breed interpreteerbaar, maar worden strikt gehanteerd. Zo mag, om verwarring te voorkomen, de naam van de brug niet te veel lijken op andere in de stad aanwezige namen.

Historisch gegeven
Op basis van dat criterium vallen onder meer de Warmoesbrug af, die niet in de Warmoesstraat, maar in de Raadhuisstraat ligt. Of de Hemonybrug, die niet eens in de buurt van de Hemonystraat in De Pijp ligt, maar de Leidsegracht overbrugt ter hoogte van de Keizersgracht. Verwarrend inderdaad.

Een andere toetssteen verbiedt namen die zijn afgeleid van namen van bestaande commerciële instellingen. En dus worden de namen van de Felix Meritisbrug (inderdaad, bij Felix ­Meritis), de TunFun (op het Mr. ­Visserplein) en de Wagon Litsbrug (de fietsersbrug bij Centraal Station) rücksichtslos geschrapt. Kan niet, mag niet.

Nog een criterium: 'als de naam verwijst naar een historisch gegeven, dan moet er sprake zijn van voldoende binding met deze specifieke plaats.' Dat blijkt niet het geval voor de Zuid-Afrikabrug en de Boerenoorlogbrug in Oost. Of de Noordpoolbrug in West, en de Bananenbrug in Nieuw-West. En daarom wacht ook die bruggen het troosteloze lot van een nummeraanduiding: respectievelijk 256, 427, 349 en 602.

Inspraakprocedure
Maar er gloort nog een sprankje hoop voor de 89 bruggen wier namen dreigen te verdwijnen. De bureaucratische machinaties zouden namelijk niet compleet zijn zonder een heuse inspraakprocedure. En dus kunnen Amsterdammers die van mening zijn dat de officieuze naam van een brug toch behouden moet blijven tot 23 mei hun 'zienswijze' kenbaar maken.

Mochten er 'gegronde redenen' zijn om de naam te behouden dan wil de gemeente daar nog wel eens naar kijken. Zo niet, dan is het einde verhaal voor de Spiegelbrug, de Oude Koekjesbrug en zelfs de door Van der Laan zo bewonderde Spinozabrug.

JOVD hernoemt bruggen

De JOVD Amsterdam vindt dat Van der Laan de bruggen ten onrechte hun namen afneemt. “Het college slaat volledig door in regelzucht,” aldus Anouk van Brug, die voorzitter is van de Amsterdamse jongerenorganisatie van de VVD.

Het plan is er nog niet doorheen, maar 'Van der Laan kennende houdt hij zich braaf aan de regeltjes en hebben de bruggen straks allemaal nummers,' vult JOVD’ er Sven Butter aan. “Er is wel een inspraakprocedure waarin Amsterdammers aan kunnen geven dat ze niet willen dat de namen veranderen, maar ze mogen niets eens zelf andere namen aandragen.”

Daarop redeneert de jongerenorganisatie dat ze zelf de bruggen maar gaan vernoemen naar liberale Amsterdamse politici ‘die de hoofdstad wel verder hebben gebracht’. Binnenkort verschijnen onder meer de Frits Bolkestein-brug en de Frank de Grave-brug in Amsterdam, stelt de JOVD. Wanneer, dat is nog niet bekend. “We hebben dit ad hoc besloten, dus de naambordjes moeten nog gemaakt worden en er moet ook nog gebeld worden met Bolkestein en de andere politici naar wie we de bruggen willen vernoemen. We hopen dat we volgende week de bruggen kunnen gaan vernoemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden