Amsterdam versobert zorg: 'Iedereen gaat er zeker op achteruit'

De zorg voor Amsterdammers wordt gereorganiseerd. Vanaf 2015 worden zorg en ondersteuning geboden door wijkteams in 22 gebieden van elk ongeveer veertigduizend inwoners.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarnaast moeten Amsterdammers die zorg of ondersteuning nodig hebben, meer een beroep doen op vrienden en familie, doordat wordt bezuinigd op door de overheid betaalde hulp en verzorging.

Dat stelt wethouder Eric van der Burg (Zorg) voor in het Amsterdamse zorgplan, dat hij vandaag presenteerde. 'We moeten af van het systeem waarbij burgers zorg claimen, alleen omdat ze er recht op hebben. Dat is onhoudbaar - zeker met de bezuinigingen die eraan komen.'

Vanwege de decentralisatie van de langdurige zorg (AWBZ) en de bijbehorende bezuinigingen wil de wethouder kritischer kijken of Amsterdammers hun zorg zelf kunnen organiseren. Alleen als intensievere en duurdere professionele ondersteuning noodzakelijk is, wordt daarvoor gezorgd.

Van der Burg vindt de bezuinigingen 'pijnlijk' maar staat toch achter de versobering. 'Ik snap dat we moeten bezuinigen: we geven 75 miljard per jaar uit aan de zorg. Als er gesneden moet worden, dan liever in hulp in de huishouding dan in de zware zorg in verpleeghuizen.'

Om de negatieve gevolgen van de bezuinigingen te beperken, moeten Amsterdammers vanaf 2015 de zorg in hun eigen buurt kunnen krijgen bij de 22 wijkteams die daarvoor worden ingericht. Daar gaan huisartsen, wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers een zorgpakket op maat samenstellen, maar wordt ook overlegd met de buurtregisseur en welzijnsclubs en voorlichting gegeven over gezonder leven. Met deze werkwijze moeten Amsterdammers die zorg nodig hebben, langer thuis kunnen blijven wonen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden