Amsterdam verscherpt eisen voor inschrijven op een adres

Om fraude tegen te gaan moet straks bij iedere verhuizing in of naar Amsterdam een bewijsstuk, zoals een huur­contract of eigendomsakte, bij de gemeente worden ingeleverd.

Beeld Floris Lok

De gemeente past dit aan nadat het presentator Teun van de Keuken van het programma De Monitor eerder dit jaar zonder problemen lukte zich in te schrijven op het Amsterdamse adres van minister Ronald Plasterk. Van de Keuken wilde daarmee de fraudegevoeligheid van de Basisregistratie Personen (BRP) aan het licht brengen. In dit registratiesysteem van gemeenten bevinden zich de adres- en persoonsgegevens van burgers.

Van de Keuken hoefde bij de inschrijving op het adres van Plasterk geen bewijsstukken, zoals een huurcontract, te overleggen. Alleen een vinkje zetten was genoeg om aan te geven dat hij zogenaamd een huurovereenkomst zou hebben. Ook werd hem niet gevraagd om een toestemmingsverklaring van de huidige bewoner, minister Plasterk in dit geval. Dat zou wel hebben gemoeten, zo zegt de gemeente nu.

Wel kreeg de minister een brief waarin stond dat Van de Keuken zich ingeschreven had op zijn adres. Plasterk nam daarna - een dag later al - contact op met de gemeente.

Spookbewoners
In antwoord op vragen van SP, D66 en VVD naar aanleiding van het incident laat de gemeente weten het beleid verder aan te scherpen. Het digitale verhuisformulier zal worden aangepast, zodat niet alleen aangegeven hoeft te worden dat er een huurcontract is, zoals Van de Keuken deed, maar dat het ook meegestuurd moet worden. Voor meeverhuizende gezinsleden en bewoners van instellingen (bijvoorbeeld verzorgingstehuizen) wordt nog wel een uitzondering gemaakt.

Onbekenden die zich ­inschrijven op het adres van de rechtmatige bewoners leiden geregeld tot problemen. De bewoners lopen toeslagen mis, doordat de Belastingdienst hen koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt.

Boetes
De gemeente begon in juni 2015 een proef met een boete voor mensen die zich verkeerd hebben ingeschreven in de BRP. Dat zijn mensen die of bijvoorbeeld hun geboorteakte niet hebben ingeleverd bij een inschrijving, of zijn verhuisd, maar dit niet hebben opgegeven.

Er zijn nu in totaal 1448 boetes opgelegd. Omdat er dus gegevens van de overtreders ontbreken, kunnen de boetes van maximaal 325 euro maar in weinig gevallen ook echt geïnd worden. Van slechts 37 zijn actuele adresgegevens bekend en is er een incassoprocedure gestart. Twee daarvan zijn er nu betaald.

Preventief
De gemeente benadrukt dat de boetes wel een preventieve werking hebben. Er worden meer brondocumenten, zoals een geboorteakte, ingeleverd en zes procent gaf na een onderzoek alsnog het juiste adres door.

Jaarlijks verhuizen gemiddeld 112.000 mensen binnen of naar Amsterdam. Daarvan geeft bijna de helft dat online door aan de gemeente.

Presentator Teun van de Keuken schreef zich in op het adres van minister Ronald Plasterk. Beeld KRO/NCRV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden