Amsterdam verkoopt aandelen RAI

Amsterdam gaat haar 25 procent aandelen in congrescentrum RAI verkopen om elke band met de daar gehouden wapenbeurs door te snijden.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het belang staat in de boeken voor 22,7 miljoen euro, blijkt uit een brief van het gemeentebestuur aan de raad. De opbrengsten van de verkoop worden gebruikt om de schuld van de gemeente terug te brengen.

Amsterdam onderzoekt ook de mogelijkheden om het belang in 17 deelnemingen, dat zijn bedrijven waarin de gemeente aandelen heeft, te verkopen. Stadion Arena staat bijvoorbeeld op de nominatie, maar ook energiebedrijf Alliander.

Stroomversnelling
Het onderzoek naar de RAI kwam eerder dit jaar in een stroomversnelling. De gemeenteraad nam een motie aan van SP en GroenLinks, waarin staat dat Amsterdam niet medeplichtig wil zijn aan de organisatie van wapenbeurzen in de RAI. Amsterdam is minderheidsaandeelhouder en niet in staat deze beurzen te blokkeren.

"Donder dan ook maar op," zegt Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks. Uit het onderzoek komen geen belemmeringen naar voren die een verkoop van de aandelen ongewenst maken. Daarom gaat het college in gesprek met RAI om de verkoop in gang te zetten.

Koper
De aandelen worden eerst aangeboden aan de andere aandeelhouder, RAI Vereniging. Als die bedankt, gaat Amsterdam op zoek naar een andere koper, waarbij het congrescentrum suggesties kan aandragen. Een woordvoerder van RAI geeft aan dat het congrescentrum altijd blij is geweest met de gemeente, maar dat de verkoop een zaak is van de aandeelhouder.

Hij vindt het jammer dat 'een klein voorval als de wapenbeurs deze sneeuwbal heeft veroorzaakt'. Amsterdam heeft onlangs al haar belang in het Glasvezelnet, de infrastructuur voor snel internet, verkocht aan KPN. De opbrengst is geheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden