De Raadzaal van de Stopera

Amsterdam verhoogt lasten: parkeren en sporten duurder, reorganisatie gemeente

De Raadzaal van de StoperaBeeld Eva Plevier

Amsterdam verhoogt de lasten om bezuinigingen en tegenvallers op te vangen. Toeristen, automobilisten en ambtenaren draaien hier voor op.

In deze tijd van economische voorspoed en een almaar uitdijende stad, moet het gemeentebestuur stevig ingrijpen om de financiën op orde te houden. Zo gaan de tarieven voor parkeervergunningen vijf procent omhoog en wordt parkeren in garages duurder. Bezoekers aan de stad gaan meebetalen, in de vorm van een hogere toeristenbelasting en heffingen op rondleidingen en excursies.

Sporters en verenigingen zijn meer kwijt voor het gebruik van zwembaden, sporthallen -en parken. Amsterdam wil nog eens zes miljoen binnenhalen door vergunningen duurder te maken, onder meer voor horeca, evenementen, kansspellen, verbouwingen.

Ambtenaren op de Stopera gaan een flinke prijs betalen. De gemeente wil de organisatie ‘slagvaardiger en efficiënter maken’ en dan weten de medewerkers wel wat hen te wachten staat: een flinke reorganisatie. Op termijn verdwijnen honderden banen. In 2015 is ook al een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd.

289 miljoen 

Al deze maatregelen zijn nodig om bezuinigingen en tegenvallers op te vangen en meer te investeren. De gemeente trekt eenmalig 289 miljoen uit voor herstel van kades en bruggen, die jarenlang zijn verwaarloosd. Dat is voor een gemeente een ongekend bedrag en het gevolg van te laat ingrijpen.

Amsterdam krijgt ook een aantal bezuinigingen van het Rijk te verduren. De jaarlijkse bijdrage van het kabinet gaat de komende jaren met vele miljoenen omlaag en komt dit jaar al 24 miljoen lager uit dan begroot.

De jeugdzorg is een hoofdpijndossier voor alle gemeenten. Het Rijk heeft deze zorg in 2015 op het bordje van gemeenten gelegd en kortte tegelijkertijd het budget met 450 miljoen per jaar.

Amsterdam kwam in 2018 uit op een tekort van 38,3 miljoen en tot 2023 zal de gemeente nog eens, bij elkaar opgeteld, 107 miljoen tekort komen, als niet wordt ingegrepen. Niet voor niets uitte Simone Kukenheim, wethouder jeugdzorg, eerder deze week haar woede over het kabinetsbeleid.

Groei

Een derde grote kostenpost voor de gemeenten zijn de uitgaven die verband houden met de groei van de stad. De drukte op straat vergt extra investeringen in handhaving en schoonmaak, bijna 75 miljoen in vier jaar. Daar bovenop komen nog de wensen van het progressieve gemeentebestuur om auto’s te weren uit de stad, vluchtelingen intensief te begeleiden, meer Amsterdammers uit de bijstand te halen en te investeren in veiligheid. 

Theater De Meervaart krijgt een nieuw gebouw, de Zuidas een nieuwe bibliotheek en Amsterdam Museum een opknapbeurt. Dat kost, bij elkaar opgeteld, vele miljoenen. De extra inkomsten die de stad haalt uit gronduitgifte, rente en belastingen wegen daar niet tegenop.

Hoofdpunten uit de voorjaarsnota:

- Parkeervergunningen duurder
- Toeristenbelasting omhoog
- Hogere leges vergunningen
- Reorganisatie op Stopera
- 289 miljoen voor herstel kades en bruggen
- Oplopende tekorten jeugdzorg
- 75 miljoen extra voor handhaving en schoonmaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden