Amsterdam verheugd met minder schooluitval

De schooluitval in Amsterdam is afgelopen schooljaar weer verder afgenomen met 39,2 procent ten opzichte van 2005-2006. Van de bijna 45.000 leerlingen tot 23 jaar verlieten 2148 (4,8 procent) het onderwijs zonder startkwalificatie. Dat meldt bureau Leerplicht Plus van de gemeente Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zes jaar geleden was het percentage schooluitvallers nog 7,8 procent. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers die het ministerie OCW vandaag bekendmaakte. Onderwijswethouder Pieter Hilhorst is blij met het goede resultaat in Amsterdam.

'Onze aanpak, waarbij we zichtbaar aanwezig zijn op de scholen en jongeren direct aanspreken, werkt,' meent hij. 'In de zomer doen we er zelfs nog een schep bovenop. Afgelopen zomerperiode hebben we bijna 1000 risicojongeren uit Amsterdam en omgeving thuis bezocht. Daarvan zijn er ruim 600 succesvol terug naar school gegaan. Met de bestrijding van uitval in het mbo gaat het ook veel beter. Ik hoop daar in de nabije toekomst nog meer verbetering te zien.'

In G4-verband loopt Amsterdam op kop met het terugdringen van de schooluitval, gevolgd door Rotterdam (met een daling van 26,8 procent), Utrecht (24,7 procent) en Den Haag (24,2 procent), ten opzichte van schooljaar 2005-2006.

Ook in de regio Agglomeratie Amsterdam is de dalende trend doorgezet naar 36 procent minder schooluitvallers. De regio heeft ruim 96.000 onderwijsdeelnemers van wie 3708 (3,9 procent) de school voortijdig verlieten. In schooljaar 2005-2006 verliet nog 6,3 procent zijn of haar school zonder startkwalificatie.

Naast zichtbaarheid in de scholen en huisbezoeken zet de gemeente Amsterdam ook sterk in op het terugdringen van verzuim om schooluitval te voorkomen. Scholen zijn verzuim steeds beter gaan melden door controles, zo blijkt uit gegevens van Bureau Leerplicht Plus. Inmiddels is 80 procent van de spijbelaars in beeld, meldt het bureau. Amsterdamse scholen die niet goed melden, zijn beboet door de Inspectie van het Onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden