Amsterdam vergrijst minder snel

In de afgelopen twintig jaar is Nederland het sterkst vergrijsd aan de randen van het land. De regio's rondom de grote steden zijn relatief jong gebleven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na Flevoland heeft de grootstedelijke regio Amsterdam het laagste percentage 65-plussers: iets meer dan veertien procent van de inwoners is 65 jaar of ouder. Landelijk is dat iets meer dan achttien procent.

Het hoogste aandeel ouderen is te vinden in de regio Zeeuw-Vlaanderen: daar is bijna een kwart van de inwoners 65-plusser.

In de afgelopen twee decennia zijn steeds meer jongeren vanuit de landelijke gebieden naar de Randstad of andere steden daarbuiten verhuisd. Ze komen daarheen om te studeren of te werken. Ook de dertigers die grote steden verlaten, blijven veelal binnen de Randstad wonen. Terug naar de gebieden aan de rand van Nederland, dat doen jongeren amper meer - ook niet wanneer ze kinderen krijgen.

Vorig jaar werden, in verhouding tot het aantal inwoners, de meeste baby's geboren in de grootstedelijke regio's van Amsterdam en Den Haag en in Flevoland: bijna 12 per duizend inwoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden