Amsterdam vergoedt eigen risico ggz-behandeling voor jongeren

Amsterdam betaalt per 1 december het eigen risico van 385 euro voor een aantal jongeren dat een ggz-behandeling krijgt.

Voor sommige jongeren vormt het eigen risico een drempel om de lopende behandeling tegen depressie, psychosen of drugsverslaving te continueren. Beeld anp
Voor sommige jongeren vormt het eigen risico een drempel om de lopende behandeling tegen depressie, psychosen of drugsverslaving te continueren.Beeld anp

In een pilot onderzoekt de gemeente of die jongeren hun behandeling minder snel staken dan jongeren die het bedrag zelf moeten betalen.

Jongeren die 18 worden moeten zelf 385 euro betalen voordat hun zorgverzekering uitkeert. Voor sommige jongeren vormt het eigen risico een drempel om de lopende behandeling tegen depressie, psychosen of drugsverslaving te continueren.

Duurder
Door het geld uit de gemeentekas te betalen wil Amsterdam onderzoeken in hoeverre jongeren zorg mijden vanwege de verplichte kosten. Jonge zorgmijders komen op latere leeftijd vaak opnieuw in zorg, maar dan met zwaardere (en duurdere) problemen.

Wethouder Simone Kukenheim (Jeugd): "Wij willen continuïteit van zorg. Daarom ondersteunen we kwetsbare jongeren met onder meer het betalen van hun zorgkosten, zodat zij ggz-hulp blijven ontvangen."

De pilot duurt een jaar en is een samenwerking tussen het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA) en de gemeente. Het project is van de grond gekomen omdat jongeren die achttien zijn geworden in de problemen komen.

450 jonge zorgmijders
Door een wetswijziging in 2015 is de financiering voor hun zorg gewijzigd. Tot hun achttiende betaalt de gemeente voor psyschische zorg, daarna zijn jongeren wettelijk verplicht een zorgverzekering te nemen. In tegenstelling tot de gemeenten rekenen zorgverzekeraars daarvoor een eigen risico.

Onderzoek van het Trimbos-Instituut wijst uit dat landelijk ruim vijf procent van de jongeren tussen de 18-24 jaar een psychologische of psychiatrische behandeling krijgt. Amsterdam telt bijna 90.000 jongeren in deze leeftijdsgroep. GGZ-instellingen becijferden dat tien procent van deze groep de lopende behandeling staakt vanwege financiële redenen. Dat zou betekenen dat Amsterdam zo'n 450 jonge zorgmijders heeft.

Volwassenen
Ook in de volwassenenpsychiatrie is de drempel van het eigen risico veelbesproken. Bij een aandoening als psychose is gebrek aan ziekte-inzicht onderdeel van de aandoening. Psychiaters die hun best doen om psychotische mensen ervan te overtuigen dat ze een behandeling nodig hebben, moeten hun patiënten vervolgens mededelen dat die behandeling wel 385 euro kost.

Zorgmijders zien in het eigen risico een extra argument om van behandeling af te zien, waarna de kans toeneemt op zorg in een gedwongen kader, waarvoor ook een eigen risico in rekening wordt gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden