Opinie

‘Amsterdam verdient een sterke regionale omroep’

Het gerommel rond C-Amsterdam en AT5 moet afgelopen zijn, betogen voormalig gemeenteraadsleden Marcel van den Heuvel, Pia van den Berg en Samira Bouchibti in dit opiniestuk.

Opnames voor het AT5-programma De zwoele stad in 2016. De gemeente zou van AT5 een vol­waardige regionale omroep moeten maken. Beeld Rink Hof
Opnames voor het AT5-programma De zwoele stad in 2016. De gemeente zou van AT5 een vol­waardige regionale omroep moeten maken.Beeld Rink Hof

Het rommelt al maanden in de gemeente Amsterdam als het gaat om de lokale omroep. Als voormalig gemeenteraads­leden maken wij ons daar zorgen over. Al bijna dertig jaar heeft AT5, via de Publieke Omroep Amsterdam (POA), het uitzendrecht voor Amsterdam.

Op basis van de Mediawet moet de gemeente vóór volgend jaar een nieuwe uitzendlicentie hebben verleend. Die licentie is vijf jaar geldig. Voor het eerst heeft zich nu een nieuwe gegadigde voor de licentie gemeld: de – nog niet bestaande – omroep C-Amsterdam.

Kwalitatieve verbetering

De Amsterdamse lokale omroep is al jaren aan renovatie toe. Daarnaast bestaat er behoefte aan een echte regionale, Amsterdamse omroep. Nu wordt er prioriteit gegeven aan een discussie over ‘wie er in het huis moet wonen’, terwijl dat huis op instorten staat.

De gemeente Amsterdam vergeet in deze discussie dat zij in 2012 een contract heeft gesloten met de POA/AT5, waarin de gemeente zich verplicht de lokale omroep met jaarlijks 2,9 miljoen euro te subsidiëren. Dit contract is in 2016 door de Kunstraad en een expert geëvalueerd. Beide evaluaties waren kritisch, maar positief.

Het contract met POA/AT5 loopt pas af in 2022, dus niet gelijk met uitzendlicentie. POA/AT5 zou vanuit bestuursrechtelijk oogpunt weer een licentie moeten ontvangen. Haar werk is immers positief beoordeeld en de organisatie heeft forse investeringen gedaan in techniek en personeel.

Intussen is een investering in kwaliteit en grotere diversiteit meer dan dringend noodzakelijk. Burgemeester en wethouders hopen op een kwalitatieve verbetering van de Amsterdamse lokale omroep, zonder zich echter te bekommeren om structuur, organisatie en financiën.

C-Amsterdam bestaat als uitzendorganisatie alleen nog maar op papier. Dat een bestaande organisatie als AT5 het zou afleggen tegen een nieuwe organisatie zonder enige garantie op succes en zonder een degelijk financieel plan, is wat ons betreft onbestaanbaar .

Op dit moment betalen Amsterdammers twee keer voor AT5. Van de ruim 15 miljoen euro die de rijksoverheid betaalt aan provinciale omroep NH Media, is een deel voor AT5. Daarnaast draagt de gemeente Amsterdam 2,9 miljoen bij aan de exploitatiekosten van AT5 en Salto. De kosten voor een serieuze omroep liggen rond de 10 miljoen euro per jaar.

Schoon schip

De helft van de inwoners van Noord-Holland woont in de regio Amsterdam, dat betekent dat een regionale omroep Amsterdam zou kunnen rekenen op een rijksbijdrage van 7,5 miljoen euro. Tellen we daar de gemeentelijke subsidie bij op, dan is het beschikbare budget ruim 10 miljoen euro.

De gemeenteraad van Amsterdam zou als eerste stap de huidige structuur en opzet van POA/AT5 moeten versterken door er een regionale omroep van te maken. Dat kan het best door als tweede stap schoon schip te maken en de nog zittende leden van de raad van toezicht hun congé te geven. Die heeft immers niet opgetreden tegen een ontoelaatbare vermenging van functies; heeft zich niet aan de eisen van het college van b. en w. tot verbetering gehouden en hij was verantwoordelijk voor het ontslag in 2018 van een ‘te kritische’ mediaraad.

C-Amsterdam zou een incidentele subsidie moeten krijgen als programmamaker, waarbij zijn ‘producten’ op AT5 te zien zullen zijn. Deze aanpak biedt perspectief voor de toekomst en doet wat aan het gebrek aan diversiteit.

Het maken van een onmogelijke keuze en het breken van het lopende contract tussen de gemeente en POA zal leiden tot schadeclaims die in de miljoenen lopen. Dat geld kan beter gebruikt worden voor investeren in de structuur van een zelfstandige regionale omroep voor de regio Amsterdam. Deze omroep bedient een stedelijk gebied met maar liefst anderhalf miljoen inwoners. Nu het kabinet NPO3 wil omvormen tot een regionale zender, mag de metropool Amsterdam daar niet op ontbreken.

Marcel van den Heuvel is docent bestuursrecht en bestuurskunde en voormalig D66-gemeenteraadslid. Pia van den Berg is consultant in de culturele sector en voormalig PvdA-gemeenteraadslid. Samira Bouchibti is onderwijsadviseur en voormalig VVD-gemeenteraadslid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden