Amsterdam verbreekt band met Accra

Amsterdam zet een punt achter de stedenband met Accra. De samenwerking met de hoofdstad van Ghana zal wegens een gebrek aan resultaat niet worden verlengd. Dat valt te lezen in de plannen van het gemeentebestuur voor het internationale beleid in de komende vier jaar.

Patrick Meershoek
null Beeld David Dorey
Beeld David Dorey

Amsterdam en Accra hebben een stedenband sinds 2004. De eerste vijf jaar verliep de samenwerking goed, maar daarna kwam de klad erin. Het lokale bestuur in Accra heeft geen enkel initiatief genomen om de tweede termijn tot een succes te maken, concludeert het gemeentebestuur, ondanks herhaaldelijk verzoek van Amsterdam. Projecten met renovatie van een sloppenwijk, afvalverwerking en waterbeheer kwamen nooit van de grond.

Amsterdams erfgoed
De stedenband met Accra was onderdeel van de samenwerking met de zogenoemde herkomstlanden van grote groepen Amsterdammers. De bestuurlijke banden met Suriname werden na de verkiezing van Desi Bouterse tot president verbroken.

De samenwerking met Marokko, Turkije, Curaçao en Sint-Maarten verloopt wel naar wens.

Andere samenwerkingsverbanden
Binnen Europa staakt Amsterdam de samenwerking met Boedapest en Riga. Die relaties werden in 2003 aangegaan om de steden te ondersteunen bij het toetreden van hun landen (Hongarije en Letland) tot de Europese Unie. Volgens het college is er nu geen reden meer voor zo'n intensieve samenwerking.

Buiten Europa zoekt Amsterdam vooral naar economische samenwerking met grote steden. Momenteel is er een speciale relatie met Seoul, Peking, Shenzhen, Tokio, Mumbai, São Paolo, San Francisco, New York, Boston, Istanboel en Hanoi.

Typisch Amsterdams
In de samenwerking wil Amsterdam zich profileren als een internationaal verantwoordelijke hoofdstad. Dat gebeurt onder meer door deskundigheid uit te dragen op onderwerpen als watermanagement, fietsbeleid en stedelijke vernieuwing, maar ook door het accent te leggen op diversiteit in etnisch, religieus en seksueel opzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden