Amsterdam uitgeroepen tot meest vluchtelingvriendelijke gemeente

Amsterdam is uitgeroepen tot meest vluchtelingvriendelijke gemeente van Nederland. Vandaag ontving de stad als eerste gemeente in Nederland de VluchtelingenWerkAward.

Carmen Dorlo
Bewoner van de Vluchtflat. Beeld anp
Bewoner van de Vluchtflat.Beeld anp

Amsterdam heeft de prijs ontvangen door het intensieve vluchtelingenbeleid dat de stad hanteert. 'Alle vluchtelingen moeten een inburgeringsexamen doen in Amsterdam', vertelt Saskia Bolt, woordvoerder van VluchtelingenWerk. 'En als ze gaan studeren, behouden ze hun uitkering. De regels zijn in deze gemeente gewoon heel duidelijk.' Ook willen burgemeester Van der Laan en wethouder Van Es dat 50 procent van de vluchtelingen binnen drie jaar aan het werk gaan.

Jury
'We hebben inwoners van Nederland gevraagd om gemeentes te nomineren en op basis van deze nominaties heeft onze jury een gemeente uitgekozen', aldus Bolt. De jury bestond uit directeuren, specialisten en een vluchteling. Wethouder Andrée van Es ontving de prijs vanochtend onverwachts tijdens het Divosa-congres in de Meervaart.

Vluchtkerk
De vluchtelingen van de Vluchtkerk en -flat zijn buiten beschouwing gelaten bij de Award. 'Daar gaat deze prijs niet over', vertelt Bolt. 'Dit komt in andere gemeentes ook niet voor, dus hebben we hier deze vluchtelingen ook niet meegeteld.' Waarom dit juíst niet meetelde in de jurering over alle gemeentes, is niet duidelijk. 'Daarnaast heeft Van der Laan laatst wel weer gevraagd om ruimte voor deze vluchtelingen, dus ontvangt hij hiervoor toch een pluim.'

Toekomst
Vluchtelingenwerk hoopt door deze prijs duidelijk te maken aan andere gemeentes dat ze ook meer aan hun vluchtelingbeleid moeten gaan werken. 'Van Es praat al met andere gemeentes, dus dit geeft goede vooruitzichten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden