Amsterdam uit de gratie in buitenland

AMSTERDAM - Amsterdam en omgeving is niet langer de populairste plek voor buitenlandse bedrijven. Vorig jaar vestigden zich meer internationale ondernemers in Zuid-Holland.In 2007 groeide het aantal nieuwe vestigingen van buitenlandse bedrijven in Nederland volgens het ministerie van Economische Zaken met veertig procent tot 155.

Daarvan vestigden 46 bedrijven zich in Noord-Holland, allemaal in de regio Amsterdam. Zuid-Holland -met name Rotterdam en Den Haag- trok echter 49 bedrijven. Dat is een breuk met het verleden, waarin Noord-Holland altijd veel meer buitenlandse bedrijven trok. In 2006 bijvoorbeeld 38, tegen 25 voor Zuid-Holland.

Rotterdam en Den Haag blijken het vooral goed te doen bij Indiase en Chinese bedrijven, terwijl Noord-Holland vooral bij 'oude markten' als de VS, Groot-Brittannië en Canada hoog scoort. Dat is opvallend, omdat onder de Amsterdamse wethouder van economische zaken Lodewijk Asscher de werving van de hoofdstad bij het bedrijfsleven in China en India flink is opgevoerd.

Volgens een woordvoerder van Asscher vallen de gevolgen mee. ''Volgens onze gegevens hebben zich vorig jaar 94 bedrijven in de regio gevestigd, goed voor 2200 banen. Daar zitten ook buitenlandse bedrijven bij die vanuit een andere plek in Nederland zijn verhuisd.'' Zoals Hewlett-Packard, dat met negenhonderd arbeidsplaatsen van naar Amstelveen komt.''

Met de komst van de 155 nieuwkomers naar Nederland was een totale investering van 578 miljoen euro gemoeid, een kwart meer dan in 2006. De nieuwkomers zorgden voor ruim 3100 nieuwe banen, zestig procent meer dan in 2006. De nieuwe vestigingen worden daarmee wel steeds kleiner: gemiddeld twintig arbeidsplaatsen per nieuwkomer tegen 21,4 in 2006 en 27,9 in 2005.

Hoewel de meeste nieuwkomers (47) uit de VS komen, is Azië de belangrijkste leverancier van nieuwe bedrijven. Zuid-Korea, China, Japan en Taiwan vervolmaken de top vijf. Informatietechnologie is met 22 ondernemingen de belangrijkste sector, gevolgd door machinerie en onderdelen, elektronische componenten en medische technologie.

Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) wordt het voor buitenlandse bedrijven lastiger zich elders te vestigen. ''Globalisering is goed voor de werkgelegenheid, koopkracht en overheidsfinanciën,'' aldus Heemskerk. ''Maar de behoefte aan open grenzen neemt af. Bedrijven en overheden moeten extra inspanningen verrichten om de basis voor een open, ondernemende economie opnieuw te vergroten.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden