Blog Van der Laan

Amsterdam treurt om zijn geliefde burgemeester

Eberhard van der Laan is op donderdag 5 oktober op 62-jarige leeftijd overleden. Lees hieronder alles over het overlijden van de geliefde burgemeester.

Eberhard van der Laan. Beeld ANP
Eberhard van der Laan.Beeld ANP

Ajax speelt vanavond het eerste duel in de Johan Cruijff Arena sinds het overlijden van Eberhard van der Laan. Spelers en supporters stonden met een minuut applaus stil bij de dood van de burgemeester én groot supporter van Ajax.

Op de stoel waar hij vaak de thuiswedstrijden bekeek in de Johan Cruijff Arena, lagen een bos bloemen en een lijstje met een aanvoerdersband voor de aanvoerder van Amsterdam. De spelers van Ajax voetballen met rouwbanden.

Premier Mark Rutte was een van de aanwezigen en sprekers tijdens de afscheidsdienst voor Van der Laan. Na afloop van de dienst heeft hij op Twitter nogmaals zijn bewondering uitgesproken voor de burgemeester. 'Er was maar één unieke Eberhard van der Laan. Wat zijn we hem dankbaar. Wat gaan we hem missen,' schrijft Rutte.

Tijdens een besloten dienst in het Concertgebouw is afscheid genomen van Eberhard van der Laan. Toen de kist naar binnen werd gedragen door vrienden van de burgemeester, klonk buiten applaus.

Ruim duizend familieleden, vrienden, collega's en andere relaties zijn zaterdagmiddag bij de herdenkingsdienst van burgemeester Eberhard van der Laan.

Tijdens de bijeenkomst in het Koninklijk Concertgebouw spreken familie en vrienden, onder wie minister-president Mark Rutte en historicus Geert Mak.

Verder zijn er optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik, maakte de woordvoerder van Van der Laan bekend.

Minuut stilte
Voorafgaand aan het afscheid luiden om 12.50 uur de klokken van de Amsterdamse torens. Om 13.00 uur, als de dienst begint, staat het Amsterdams openbaar vervoer een minuut stil als eerbetoon aan de burgemeester.

Na afloop van de bijeenkomst in het Concertgebouw wordt de burgemeester in besloten kring begraven. Vrijdag konden Amsterdammers afscheid nemen van Van der Laan. Duizenden mensen kwamen naar het Concertgebouw om hem een laatste groet te brengen.

De boodschap van Van der Laan aan de stad geprojecteerd op de gevel van het Concertgebouw Beeld anp
De boodschap van Van der Laan aan de stad geprojecteerd op de gevel van het ConcertgebouwBeeld anp

Voor het Koninklijk Concertgebouw staat vrijdagochtend een enorme rij mensen die afscheid komen nemen van burgemeester Eberhard van der Laan. Van 10.00 tot 20.00 uur kunnen Amsterdammers naar binnen om een laatste groet te brengen.

De kist draagt aan de voor- en achterkant de drie kruisen van het wapen van Amsterdam en is gemaakt van eikenhout, afkomstig uit het Vondelpark. In het Concertgebouw hangen foto's van de burgemeester.

Een van de eersten in de rij vrijdagochtend was Jules Oosterwegel. "Ik ben hier om persoonlijk afscheid te nemen van Eberhard en als morele steun voor zijn familie. Het is nu echt definitief."

De kist van Van der Laan arriveert bij het Concertgebouw Beeld Joris van Gennip
De kist van Van der Laan arriveert bij het ConcertgebouwBeeld Joris van Gennip
De kist is omringd met tientallen boeketten Beeld anp
De kist is omringd met tientallen boekettenBeeld anp

Tijdens het publieke afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan houden Amsterdammers vrijdag afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw.

Alle bussen, metro's, trams en veren in de stad staan zaterdagmiddag om 13.00 uur één minuut stil, ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Voor de start van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Zweden is een minuut stilte gehouden om Van der Laan te herdenken.

Van der Laan was een groot voetballiefhebber, vooral als het om het Nederlands elftal en zijn geliefde Ajax ging. De spelers van het Nederlands elftal voetballen tegen Zweden met rouwbanden om.

Het Nederlands elftal houdt in de Johan Cruijff Arena een minuut stilte ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld ANP
Het Nederlands elftal houdt in de Johan Cruijff Arena een minuut stilte ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld ANP

Ook op het enorme beeldscherm boven de ingang van club Escape op het Rembrandtplein is een eerbetoon uitgezonden voor burgemeester Eberhard van der Laan. Het scherm dat doorgaans wordt gekleurd door flitsende reclames en aankondigingen voor feesten toonde maandag een foto in rustige grijstinten van Van der Laan staand langs de Amstel, met op de achtergrond de Munttoren.

Op initiatief van Ajax en de Arena is dinsdagochtend een groot spandoek van Eberhard van der Laan op de Johan Cruijff Arena geplaatst. Het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf is verantwoordelijk voor het doek dat boven ingang Zuid H hangt. Eerder hadden ze een graffitikunstwerk van Van der Laan geplaatst op de metro-ingang van de Wibautstraat en vorige week werd dezelfde afbeelding geplaatst in het Amsterdam Museum.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De officiële opening van het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas in Nieuw-West is een week verplaatst naar 20 oktober 2017 vanwege het overlijden van burgemeester Van der Laan.

Op een paar kleine logistieke wijzigingen na, blijft het programma van de opening inhoudelijk ongewijzigd.

Amsterdammers kunnen vrijdag tussen 10.00 en 20.00 uur in het Concertgebouw afscheid nemen van de donderdagavond overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

De afgelopen dagen was er op meerdere plekken in de stad gelegenheid om stil te staan bij het overlijden van burgemeester Van der Laan. In het Amsterdam Museum kon een herinneringsboek getekend worden, in het stadhuis en Stadsarchief een condoleanceboek en in de Westerkerk konden bezoekers tot zaterdagavond tien uur kaarsjes branden voor de burgemeester.

null Beeld anp
Beeld anp

"Mocht er toch iets van een hemel zijn, dan hoop ik dat u tegen mijn vader kunt zeggen dat het goed gaat met ons," schrijft voormalig voorleeskampioen Julie (14) aan de overleden burgemeester. Op haar elfde las zij Van der Laan voor op het Youth Gala in hotel The Grand. "Ik vond het zo jammer dat mijn vader niet heeft gezien dat ik daar was en dat de burgemeester en een prinses naar mij hebben geluisterd die avond."

Kindercorrespondent Tako Rietveld deelt haar brief op Facebook, hieronder te lezen.

Mediaondernemer in Rusland en Parool-columnist Derk Sauer herinnert in zijn zaterdagcolumn aan Van der Laan, door hem te vergelijken met de jubilerende Russische president.

"Poetins leiderschap is eigenlijk in alles het omgekeerde van dat van Eberhard van der Laan, die wij nu met warm hart gedenken. Niet toevallig was Van der Laan de enige burgemeester ter wereld die ooit weigerde Poetin te begroeten."

Derk Sauer Beeld anp
Derk SauerBeeld anp

De uitzending van Zomergasten met Eberhard van der Laan wordt zaterdagavond herhaald. Het interview met de donderdag overleden Amsterdamse burgemeester is vanaf 22.30 uur te zien op NPO 2.

Het interview werd op 30 juli uitgezonden, maar was een week tevoren opgenomen in verband met de ziekte van Van der Laan. "Ik heb al heel lang pijn op een aantal plekken. Maar ik voel me goed," zei Van der Laan in de uitzending daarover.

Ook bij de multiculturele Assadaaka stichting aan de Palembangstraat in de Indische Buurt wordt Van der Laan zaterdag herdacht. Wie wil kan nog tot 19:30 uur een kaarsje branden of een hapje komen eten.

Organisatoren Ahmed el Mesri en Laila Amarnis zijn Van der Laan dankbaar voor het warme hart dat hij voor alle burgers had en willen met de herdenking stilstaan bij hoe wij allemaal een steentje kunnen blijven bijdragen aan zijn boodschap van verbinding en verbroedering in onze stad.

Laila Amarnis en Ahmed El Mesri herdenken Van der Laan in de Indische buurt Beeld Maxime Smit
Laila Amarnis en Ahmed El Mesri herdenken Van der Laan in de Indische buurtBeeld Maxime Smit

Tijdens het PvdA-congres werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Eberhard van der Laan. Het congres begon met een minuut stilte, waarna het lied 'Aan de Amsterdamse grachten' werd ingezet.

"Gisteren heeft onze familie een familielid verloren'', zei Nelleke Vedelaar, de nieuwe voorzitter van de partij, over het overlijden van Van der Laan. Ook Lodewijk Asscher en aftredend voorzitter Hans Spekman benadrukten nogmaals het grote belang van Van der Laan voor de partij en voor henzelf.

null Beeld anp
Beeld anp

Leerlingen uit groep 6 van basisschool De Horizon in Osdorp stuurden onlangs brieven aan burgemeester Van der Laan. "We hopen dat hij ze nog gelezen heeft," schrijft juf Noemi Beyer op Twitter. "Ik heb gehoord dat u een goede man bent en dat vind ik zelf ook", schrijft Adam in zijn brief. En Alena hoopt "dat er een burgemeester is die zo goed is als u".

Ook de New York Times staat stil bij het overlijden van Van der Laan. De Amerikaanse krant staat stil bij enkele acties van Van der Laan, zoals het in gang zetten van het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet bij de intocht in Amsterdam. Ook noemt de New York Times dat Van der Laan in 2013 meldde dat hij het te druk had om de Russische president Putin te ontmoeten bij zijn bezoek aan Amsterdam en dat op dat moment de regenboogvlaggen halfstok hingen in de stad.

Terwijl de stad treurt om het overlijden van Eberhard van der Laan, delen lezers hun herinneringen aan en anekdotes over de geliefde burgemeester. Het Parool verzamelt de mooiste en bijzonderste foto's en verhalen. 'Hij was zo bewonderenswaardig fair en reeël'
Lees hier een bloemlezing van de ingezonden herinneringen

De burgemeester bij het tijdelijke Café Eberhard Beeld -
De burgemeester bij het tijdelijke Café EberhardBeeld -

Het parcours van de zaterdag gevaren Grachtenrace Amsterdam passeert de ambtswoning op de Herengracht. Deelnemers brengen burgemeester Van der Laan daar elk een saluut door tijdelijk te stoppen met roeien en in stilte de roeispanen in de lucht te steken.

Tot aan de begrafenis van burgemeester Van der Laan annuleert de gemeente Amsterdam alle evenementen en festiviteiten. Evenementen van andere partijen mogen door gaan. Wel krijgen organisatoren het verzoek om waar mogelijk piëteit te tonen. Dat kan dus betekenen dat organisatoren evenementen in de stad komende week zullen aanpassen of ingetogener plaats laten vinden, legt de afdeling Bestuursvoorlichting van de gemeente uit.

De locatie voor het vrijdag aangekondigde openbare afscheid van burgemeester Van der Laan wordt een dezer dagen bekendgemaakt. Tot die tijd hangen vlaggen op gemeentelijke gebouwen de hele week halfstok. Bij de ambtswoning op de Herengracht kunnen bloemen achtergelaten worden. Bij het gemeentehuis is ook een plek ingericht waar dat kan.

Vanaf maandag ligt op ieder stadsdeelkantoor een fysiek condoleanceregister klaar. Tot slot geeft de gemeente aan dat post voor de familie Van der Laan aan de gemeente geadresseerd kan worden. Meer informatie daarover staat hier.

In de Westerkerk is net als op veel andere plekken een condoleanceregister geopend voor Eberhard van der Laan. Een gestage stroom mensen komt daar in stilte voorbij om te tekenen en een kaarsje te branden. Het register in de Westerkerk is tot en met tien uur vanavond open. Volgens de kerk zijn tot dusver opvallend veel jongeren langsgekomen om te tekenen.

null Beeld Maxime Smit
Beeld Maxime Smit

Een jaar geleden was burgemeester Van der Laan de eerste gast in het programma #operatieinterview van De Balie. Drie verschillende interviewers ondervroegen de burgemeester tien minuten lang. Van der Laan wist van tevoren niet wie hij voor zich zou krijgen en was dus met stomheid geslagen toen interviewer nummer drie zijn echtgenote Femke bleek.

Een vrolijke vloek kon hij niet inslikken. Wat volgt is een aandoenlijke tien minuten waarin Van der Laan te zien is op een manier waarop hij niet vaak te zien was: van zijn stuk gebracht.

Op het stadhuis gaat Eberhard van der Laan de geschiedenis in als de burgemeester die net zo lang doordramde tot het onmogelijke mogelijk werd ­- met steun van aanvankelijke tegenstanders. Enkele anekdotes, van Barack Obama op het Museumplein tot een rondvaart na de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Nu Van der Laan is weggevallen, zal een plaatsvervanger zijn taken overnemen. Door zijn ongekende populariteit en dominante houding kon Van der Laan zich meer veroorloven dan andere bestuurders. Op sommige dossiers, zoals vluchtelingen, straatintimidatie en de cultuur binnen de brandweer, had hij echter eigenzinnige ideeën, die zijn opvolgers niet altijd kunnen of willen overnemen.

Het overlijden van Eberhard van der Laan heeft tot een stroom aan medeleven geleid. Zo staan kranten zaterdagochtend vol rouwadvertenties en is ook veel gerageerd via internet op de dood van de Amsterdamse burgemeester.

Alleen al De Telegraaf en de Volkskrant tellen elk meerdere pagina's met rouwadvertenties. In Het Parool staan zaterdag zes pagina's vol. Naast die van de familie, de gemeente Amsterdam en de PvdA zijn er ook berichten van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Utrecht, de provincie Noord-Holland, de politie en het OM. Onder meer het Stedelijk Museum, Concertgebouworkest, Artis en KNVB laten eveneens van zich horen.

Op de website condoleance.nl hadden zaterdagochtend 6600 mensen een bericht achtergelaten. Ook het condoleanceregister op de website van de gemeente Amsterdam is drukbezocht.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

Paroolcolumnist Roos Schlikker en Van der Laans echtgenote Femke zijn goede vrienden. Schlikker deelt een persoonlijk verhaal over hoe Femke in een door haar geschreven theatervoorstelling speelde en de burgemeester de première daarvan op een haar na miste.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

F. Starik was van 2010 tot 2012 stadsdichter van Amsterdam. Met dit gedicht neemt hij afscheid van burgemeester Eberhard van de Laan.

De opvolging van burgemeester Eberhard van der Laan belooft een netelige kwestie te worden, die nog maanden zal duren.

Jong Ajax versloeg vanavond Jong FC Utrecht met 2-1 op sportpark De Toekomst. De jonge ajacieden droegen een zwarte band tijdens het duel vanwege het overlijden van Van der Laan. Voorafgaand aan de wedstrijd hielden de jonge sporters een minuut stilte ter nagedachtenis aan hun burgemeester.

Een minuut stilte Beeld Proshots
Een minuut stilteBeeld Proshots

Kinderen van buitenschoolse opvang Dons maakten samen met hun meester Younes een lied voor de burgemeester. 'We hadden het u graag nog laten horen, maar de tijd haalde ons in.'

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, condoleert de familie van Van der Laan en de bewoners van Amsterdam met het verlies van hun dierbare burgemeester. 'Amsterdam heeft een groot burgemeester verloren,' schrijft ze op twitter.

Bij de ambtswoning op de Herengracht is een zee aan bloemen, briefjes en andere herinneringen aan Van der Laan ontstaan.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Wilma Haan
Beeld Wilma Haan
null Beeld Wilma Haan
Beeld Wilma Haan

De wand van concerthal Ziggo Dome in Zuidoost kleurt vanavond rood. 'Bedankt, Eber,' is op de gevel te lezen. Het middelste kruis van het Amsterdamse stadswapen is vervangen voor een rood hart.

De gevel van de Ziggo Dome kleurt rood Beeld Menno Pot
De gevel van de Ziggo Dome kleurt roodBeeld Menno Pot

Het Nederlands elftal staat dinsdag in de Johan Cruijff Arena stil bij het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan.

De KNVB meldde vrijdag dat Oranje tijdens de cruciale interland in de hoofdstad tegen Zweden met rouwbanden speelt. Ook zal voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel (aftrap 20.45 uur) een minuut stilte in acht worden gehouden, ter nagedachtenis aan Van der Laan.

Een van Van der Laans eerste werkzaamheden was de huldiging van het Nederlands elftal in de hoofdstad. Oranje kreeg na de verloren WK-finale in Zuid-Afrika tegen Spanje (0-1) een rondvaart door de grachten.

Cabaretière en zangeres Kiki Schippers bracht vandaag tijdens een optreden bij de Nieuws BV een troostlied voor Amsterdam ten gehore. "Ik ken hem niet zo goed, ik kan hier niet zoveel over zeggen," zegt Schippers over het overlijden van de Amsterdamse burgemeester. "Maar ik kan misschien een beetje troost bieden met een lied."

Vanavond zal Kiki Schippers in de uitzending van Pauw om 23.00 uur op NPO 1 haar lied nogmaals zingen.

Deelnemers van de Grachtenrace brengen morgen een roeierssaluut op de Herengracht bij de ambtswoning van Van der Laan. Vanwege het overlijden van de burgemeester heeft de organisatie van de wedstrijd hiertoe besloten.

Op de website van de Grachtenrace is te lezen dat de wedstrijd doorgaat, 'maar wel met een ingetogen karakter'. De route van de race loopt langs de ambtswoning. Teams worden verzocht dit punt op gepaste wijze te passeren. Dat betekent geen geschreeuw of geroep ter hoogte van Herengracht 502. De boten mogen een roeierssalluut (de riemen verticaal omhoog) brengen.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, spreekt op twitter haar verdriet vanwege het overlijden van Van der Laan uit. In het Frans herinnert Hidalgo haar Amsterdamse evenknie als een voorbeeld en een echte vriend.

'Eberhard van der Laan heeft mij in mijn eerste stappen als burgemeester begeleid, met de vriendelijkheid en energie die we van hem gewend waren,' schrijft ze. Hidalgo noemt Van der Laan een voorbeeld en een bron van inspiratie. 'Burgemeesters wereldwijd zullen steun vinden in zijn overtuigingen en zijn inzet voor meer solidariteit.'

De uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) staat vanavond geheel in het teken van het overlijden van Van der Laan. Onder anderen PvdA'er Lodewijk Asscher en schrijver en vriend Geert Mak schuiven aan om over zijn verdiensten te spreken.

Koning Willem-Alexander reikt vanavond in het Paleis op de Dam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit. In zijn toespraak zal hij stilstaan bij het overlijden van Van der Laan.

'Wij herinneren hem als een man met een ongelofelijke werkdrang en een groot sociaal hart. Een hart waarin plaats was voor alle Amsterdammers, ongeacht hun achtergrond of persoonlijke situatie,' is te lezen op de website van het Koninklijk Huis. 'Wij zijn dankbaar voor alles wat hij voor deze stad en voor ons land heeft betekend en wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies.'

Op maandag wordt een bijzondere vergadering van de gemeenteraad gehouden. De voorzitter van de gemeenteraad en de locoburgemeester zullen de raad toespreken.

De gemeente verwacht bovendien dat veel andere mensen aanwezig willen zijn in de raadszaal. Omdat de capaciteit daar beperkt is, worden er schermen geplaatst in de foyer en de Boekmanzaal. De vergadering begint om 19.30 uur.

De geplande commissievergaderingen van volgende week gaan niet door.

Dropmatten halen bij het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje en ijs van Tofani. Eberhard van der Laan vertelde Het Parool in 2013 wat zijn favoriete plekken van de stad zijn.

null Beeld Floor Rieder
Beeld Floor Rieder

Op vrijdag 13 oktober is voor iedereen gelegenheid om afscheid te nemen van burgemeester Van der Laan. De locatie hiervoor wordt binnen enkele dagen bekend gemaakt.

Op zaterdag 14 oktober is er een besloten herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. De begrafenis vindt plaats in besloten kring.

Voor meer informatie over het openbaar afscheid kunt u de website en sociale media van de gemeente Amsterdam in de gaten houden.

null Beeld anp
Beeld anp

‘Zijn aimabele persoonlijkheid, maar ook zijn doortastendheid hebben de stad Amsterdam veel gebracht.’ Dat schrijft de Hogeschool van Amsterdam in reactie op het overlijden van de burgemeester.

‘Hij was een groot pleitbezorger voor de samenwerking van de HvA met de stad en de partners van de stad. In zijn handelen wist hij altijd urgentie aan te brengen en duidelijk te maken dat de gemeente en de hogeschool verantwoordelijkheid dragen voor de samenleving. Dat heeft de HvA geholpen om zich verder te ontwikkelen.’

‘Met zijn aanzien en gewicht opende hij onder meer deuren in Azië voor onze instelling. Eberhard was zeer prettig reisgezelschap. Vol Amsterdamse humor als de missiepartners onder elkaar waren, maar met voorname eruditie als het er formeel aan toe moest gaan.’

‘Zijn opdracht dat alle Amsterdammers kansen moeten krijgen, blijven wij vasthouden als richtsnoer voor ons handelen.’

'Ik merkte dat we een klik hadden,' schrijft André Hazes jr. op Instagram over een ontmoeting met Van der Laan aan de tafel van Humberto Tan tijdens een uitzending van RTL Late Night. ''Dré, Dré, Dreetje, jij rookt toch?' 'Ja meneer, zei ik toen. (...) En hop, daar stonden we samen, buiten. Jonge Hazes en de burgemeester van Amsterdam, alsof we iets heel stouts deden.'

Of hij nu in de jury van een Jordanese stampotwedstrijd zat, meevoer tijdens de Canal Parade of onderhandelde met studenten in het Maagdenhuis: Van der Laan was benaderbaar voor alle Amsterdammers. Bekijk het terug in deze fotoserie.

Van der Laan jureert bij een stampottenwedstrijd in de Nieuwe Leliestraat, 2013. Beeld Marc Driessen
Van der Laan jureert bij een stampottenwedstrijd in de Nieuwe Leliestraat, 2013.Beeld Marc Driessen

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft gereageerd op het overlijden van Van der Laan.

"Ik ben diep bedroefd door het heengaan van Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam en mijn goede vriend. Hij was een geweldige vriend van Europa en een erg populaire burgemeester van zijn geliefde Amsterdam."

Volgens Juncker zorgde Van der Laan tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU ervoor dat zijn stad "niet alleen een uitmuntend gastheer was voor de talloze politici en functionarissen die Amsterdam bezochten, maar ondersteunde hij ook culturele en maatschappelijke activiteiten.''

In het stadsdeelkantoren in Oost en Zuidoost is een condoleanceregister ingericht. Daar kunnen mensen ook bloemen achterlaten. Eerder opende de gemeente al een online condoleanceregister.

"Als je burgemeester van Amsterdam bent, ben je ook de burgemeester van de OBA," reageert directeur Martin Berendse.

Volgens hem kwam Van der Laan en zijn gezin regelmatig bij de bibliotheek. "Als trouwe leners en lezers èn als bezoekers van bijzondere evenementen, in de Centrale of één van de vestigingen. Eberhard las voor als we hem daarvoor uitnodigden en nam deel aan debatten als hij dat belangrijk vond, zoals bij de bijzondere ontmoeting tussen de joodse en moslimgemeenschap in OBA De Hallen."

De vlag bij de centrale OBA hangt halfstok Beeld OBA
De vlag bij de centrale OBA hangt halfstokBeeld OBA

Veiligheidsbeleid
De Top 600, hét paradepaardje van Eberhard van der Laans veiligheidsbeleid, geniet inmiddels een onaantastbare status - hoeveel geld en capaciteit het ook kost. Lees de uitleg van Paroolverslaggever Paul Vugts.

De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van een burgervader die "in het harnas is gestorven". Voor zover de dienst kon nagaan zijn niet eerder voor een ex-minister en burgemeester de vlaggen halfstok gegaan.

Minister-president Mark Rutte gaf eerder vandaag een vlaginstructie in verband met het overlijden van Van der Laan. Op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid wordt de vlag halfstok gehesen. Dat geldt ook voor de gemeenten en provincies.

De beste quotes
Eberhard van der Laan nam vaak geen blad voor de mond. Van 'Je bent gewoon een ouwehoer!' tot 'in je pyjamaatje': dit zijn de mooiste uitspraken van Van der Laan.

Straatvechter was laatste PvdA-bolwerk
Na het vertrek van Job Cohen kwam voormalig minister Eberhard van der Laan als burgemeester. De straatvechter was het laatste PvdA-bolwerk in de stad. Pogingen om een VVD-kandidaat te benoemen, strandden in de raad. Lees de reconstructie.

Billboards in Amsterdam tonen momenteel een eerbetoon aan Van der Laan.

JCDecaux, die de reclameborden in de stad exploiteert, publiceert de boodschap en de foto als een eerbetoon aan Eberhard van der Laan, zegt directeur René Witzel.

“Rond het stadhuis en de ambtswoning halen we al onze reclame weg en plaatsen we deze poster. Bovendien draait deze afbeelding ook al op ongeveer 50 digitale schermen in de stad. Dit was een grootse burgemeester, wij vinden het meer dan gepast dat hij vandaag heel zichtbaar is in de stad.”

Billboards in Amsterdam. Beeld Het Parool
Billboards in Amsterdam.Beeld Het Parool

'Het is goed en wij rijden, maar in onze gedachten staan we allemaal stil voor u, de liefste en moedigste burgemeester van Amsterdam,' schrijft het GVB in een reactie.

De Straatklinkers
Het daklozenkoor De Straatklinkers zingt voor Van der Laan:

De Balie organiseert vanavond om 20.00 uur een ode aan Eberhard van der Laan, met onder andere Job Cohen als een van de gasten. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht.

Dit is de voorpagina van Het Parool van vandaag.

De krant verschijnt vandaag in een hogere oplage dan normaal en met een extra bijlage. Deze bijlage is gratis na te bestellen door een mail te sturen naar documentatie@parool.nl.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De spelers van Jong Ajax zullen tijdens het thuisduel tegen Jong Utrecht vanavond rouwbanden draaien, zo heeft Ajax bekendgemaakt. Ook wordt er een minuut stilte gehouden op sportpark De Toekomst.

De feestelijke opening van de Ferdinand Bolstraat is afgelast vanwege het overlijden van Van der Laan. 'We vinden het niet gepast om op dit moment feest te vieren,' zo laat de organisatie weten.

Ingetogen eerbetoon
Amsterdammers kwamen vanochtend voor de ambtswoning aan de Herengracht bloemen en kaartjes langsbrengen. Het werd een individueel, ingetogen eerbetoon. Lees onze reportage: 'Het leven zal wel gewoon doorgaan. Maar het is toch wel stil.'

Bloemen op de deur van de ambtswoning. Beeld anp
Bloemen op de deur van de ambtswoning.Beeld anp

De Westerkerk is vanavond vanaf 19 uur open voor mensen die willen stilstaan bij het overlijden van de burgemeester. Er kan een kaarsje worden gebrand en er is pastorale zorg aanwezig. Morgen is de kerk vanaf 10 uur open.

Om 12.30 vanmiddag brengt daklozenkoor De Straatklinkers een eerbetoon aan de burgemeester. Dat gebeurt in de oefenruimte in de diaconie aan de Nieuwe Herengracht.

Hoofdofficier van het Openbaar Ministerie, Theo Hofstee, kijkt terug op een bijzondere en zeer intensieve samenwerking met Van der Laan, onder meer in de zeer omvangrijke zedenzaak rond Robert M. in 2010.

"Van der Laan was een man met een groot hart. Hij speelde een hele belangrijke rol bij de zorg voor mensen, zoals bij de grote zedenzaak. Hij heeft toen heel veel gedaan voor de ouders van kinderen die erbij betrokken waren. Maar ook voor slachtoffers van ernstige criminaliteit, waar hij altijd persoonlijk contact mee opnam."

Van der Laan was verder als jurist volgens Hofstee ook erg scherp op de grenzen van wat wel en wat niet kon, zowel als het ging om de vrijheid van meningsuiting als om wat nodig was om mensen te beschermen. "Het zal niet eenvoudig zijn een opvolger te vinden voor een burgemeester met zo'n erfenis."

De vlaggen hangen halfstok en bij de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan worden bloemen neergelegd. De stad rouwt om zijn burgervader.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

ADE-eerbetoon
Een eerbetoon op de website van het Amsterdam Dance Event:

De stad die hij achterlaat
We moeten goed voor onze stad zorgen, schreef burgemeester Eberhard van der Laan eerder in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers. Maar wat voor stad laat hij achter? Paroolverslaggever Michiel Couzy geeft in dit artikel antwoord.

Verslagenheid heerst bij Ajax, zegt algemeen directeur Edwin van der Sar in een video. "Een groot Ajacied is helaas heengegaan."

Kleinste politiebureau nog niet open
De feestelijke opening van het kleinste politiebureautje van Nederland zal vandaag niet plaatsvinden door het overlijden van Van der Laan. Dat laat Stadsherstel, de nieuwe eigenaar van het pand, weten.

Reactie van KLM
Een groot man is ons ontvallen vandaag, schijft Pieter Elbers, de baas van KLM.

"Eberhard van der Laan droeg KLM een groot en warm hart toe. Onvermoeibaar zette hij zich in om ons bedrijf te steunen. Eberhard was altijd bereid KLM te helpen en te ondersteunen daar waar mogelijk en bij veel gelegenheden trokken we gezamenlijk op. Zijn overlijden is een groot gemis voor Amsterdam, woonplaats van ook heel veel KLM’ers. Ook persoonlijk kijk ik met veel warmte terug op de momenten dat we elkaar troffen en met humor, respect en erkenning een goed gesprek hadden."

James Worthy en K. Schippers
Van der Laan was gewoon een man voor wie je net iets beter je best wilde doen, schrijft columnist James Worthy.

Stadsdichter K. Schippers schreef een gedicht over Van der Laan.

"Voor ons is het vreselijk. Zonder hem was het kantoor er niet geweest. We zijn heel verslagen." Dat zegt partner Chris van Dijk van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, dat onder anderen door Eberhard van der Laan werd opgericht.

"Ik kende hem 27 jaar. Hij was nogal een persoonlijkheid, een bevlogen advocaat die het beste uit zichzelf en anderen haalde. Warm en humorvol. Een sociaal bewogen mens, hij ging niet voor het geld maar voor maatschappelijke verbondenheid," aldus Van Dijk, die met Van der Laan mede-oprichter van het kantoor was.

"Toen hij minister werd is hij meteen vertrokken om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Heel zuiver," zegt Van Dijk.

Van der Laan was van 14 november 2008 tot 23 februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV.

De vlag bij het stadhuis hangt halfstok voor Van der Laan.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Herhaling Zomergasten
De uitzending van Zomergasten met Eberhard van der Laan wordt zaterdagavond herhaald. Het interview is vanaf 22.30 uur te zien op NPO 2.

De gemeente heeft een condoleanceregister geopend voor Eberhard van der Laan.

Een reactie van de Melkweg:

3 x Eberhard van der Laan

X 2011, bestaande Amsterdamse clubs gaan de confrontatie aan vanwege het strooien met 24-uurs vergunningen. Van der Laan breekt het ijs door glimlachend te zeggen: "Wat kijken jullie boos!"

X 2014, op een doordeweekse dag tot laat na afloop van het concert in de kleedkamer met Henny Vrienten en entourage aan de tequila en bier.

X 2015, een bijeenkomst met directies van Paradiso, Ziggo Dome, HMH en Melkweg naar aanleiding van de aanslag in de Bataclan en Parijs; afsluitend: "Ik leef met jullie mee, en nou weten jullie hoe het voelt om burgemeester te zijn".

Bedankt! R.I.P. X X X Geert van Itallie, directeur Melkweg

Minister-president Mark Rutte heeft vrijdag een vlaginstructie gegeven in verband met het overlijden van Van der Laan. Op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid wordt de vlag halfstok gehesen. Dat geldt ook voor de gemeenten en provincies, maakte de rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Het is voor het eerst sinds het overlijden van Prins Friso dat zo'n bijzondere vlaginstructie wordt vastgesteld.

Het Amsterdam Museum toont vanaf vandaag het kunstwerk Damsko Strijder als eerbetoon aan Eberhard van der Laan. Het kunstwerk, gemaakt door straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf, was eerder te zien bij metrohalte Wibautstraat.

Damsko Strijder. Beeld Kamp Seedorf
Damsko Strijder.Beeld Kamp Seedorf
De Damsko Strijder is voorlopig te zien in de gratis galerij van het Amsterdam Museum Beeld Amsterdam Museum
De Damsko Strijder is voorlopig te zien in de gratis galerij van het Amsterdam MuseumBeeld Amsterdam Museum

Een markant alumnus van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is niet meer, reageert vicevoorzitter Marjolein Jansen van de onderwijsinstelling.

Jurist Van der Laan studeerde rechten aan de VU. Jansen, ook vicevoorzitter van Sail Amsterdam, roemt hem om het debat en de steun als betrokken mens bij het nautisch evenement en de samenleving.

Bernard Welten, de ex-korpschef die met Van der Laan de Top 600 opzette. “Hij was écht. Enorm gedreven. Hij keek nooit weg als het er op aan kwam, pakte de zaken juist dan op en kwam op voor eenieder die kwetsbaar was."

Leen Schaap, de brandweercommandant die in opdracht van Van der Laan het korps moderniseert. “Een betrouwbare, sterke partner. De weg die hij plaveide naar een betere brandweer blijven we krachtig bewandelen.”

Richard Zijlma, directeur Amsterdam Dance Event, reageert:

"Wij zijn diep geraakt en intens verdrietig door het overlijden van Eberhard van der Laan. Hij heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een ongelooflijke ambassadeur van Amsterdam en voor ons tot een partner van Amsterdam Dance Event in het bijzonder. Wij hebben altijd bij hem aan kunnen kloppen en in moeilijke tijden stond hij voor, naast en achter ADE. Kritisch, maar fair."

"In 2015 hadden we het voorrecht dat hij de officiële opening van het Amsterdam Dance Event wilde verrichten op het Leidseplein. Keurig stond de pers klaar. Van der Laan was weliswaar aanwezig met zijn dienstauto, maar het duurde even voordat hij uitstapte. Wij dachten aan officiële verplichtingen die hij nog moest afhandelen, maar het bleek dat hij nog in de auto bleef zitten om de verrichtingen van Ajax tot op de laatste minuut te kunnen blijven volgen. Toegewijd, voor alles wat Amsterdam tot Amsterdam maakt."

"Met Eberhard van der Laan is niet alleen een Amsterdammer doodgegaan, maar is ook een stuk Amsterdam heen gegaan."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bedroefd door het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

"Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies," meldt het koninklijk paar op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis.

Vorige maand zorgde een foto van koning Willem-Alexander en burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een bezoek aan de Jordaan voor ontroering bij velen.

null Beeld Screenshot AT5
Beeld Screenshot AT5

Bij de ambtswoning is zojuist de vlag halfstok gehangen.

null Beeld Vera Spaans
Beeld Vera Spaans

De Brandweer Amsterdam-Amstelland noemt Van der Laans betrokkenheid groot. "Wij zullen voortgaan op de weg die hij voor ogen had en deels al heeft geplaveid."

De Universiteit van Amsterdam zegt in een reactie: "Wij gaan hem missen. Als burgemeester, als collega en als mede-Amsterdammer. Zijn wens om de stad voor haar bewoners leefbaar en sociaal te houden, beschouwen wij als een blijvende opdracht."

De universiteit verwijst verder naar het optreden van de burgemeester tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015. "Het toonde zijn band en altijd durende wens tot het zoeken van een oplossing."

'Vorige week zondag was ik er voor het laatst,' schrijft vicepremier Lodewijk Asscher op Facebook over zijn laatste, emotionele ontmoeting met Van der Laan. "Wil je zorgen dat mijn kinderen als ze 18 zijn gewoon PvdA stemmen?" zei de burgemeester bij het afscheid. "Dag jochie."

Lees het hele verhaal van Asscher.

Eberhard van der Laan zal worden gemist. Heel Nederland rouwt mee, schrijft premier Mark Rutte op Facebook na de dood van de burgemeester van Amsterdam.

"We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws. Eberhard was vóór alles Amsterdammer onder de Amsterdammers. Hij was ook een bestuurder die mensen opzocht en echt contact maakte door zijn directheid en openheid. Je wist altijd wat je aan hem had, en dat maakte hem geliefd bij iedereen. Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok."

Rutte meldt verder dat hij Van der Laans vrouw en kinderen heel veel sterkte heeft toegewenst in deze moeilijke tijd.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is geschokt door het overlijden van zijn Amsterdamse ambtgenoot (en partijgenoot) Eberhard van der Laan.

"Een verdrietige dag voor de familie van Eberhard, een verdrietige dag voor alle Amsterdammers en een verdrietige dag voor mij persoonlijk. We kenden elkaar al lang en zijn zo'n zeven jaar collega-burgemeesters geweest. Amsterdam verliest een lieve burgemeester en Nederland verliest een kundige en bindende bestuurder," aldus Aboutaleb vrijdag in een verklaring.

"Eberhard was de uitvinder van het begrip 'de verantwoordelijke hoofdstad', waardoor hij zijn scherpzinnige inzichten deelde met iedereen die zijn steun nodig had, ook buiten Amsterdam. Ook met mij, en daar ben ik hem dankbaar voor. Met zijn levensverhaal, kennis en ervaring was het burgemeesterschap hem op het lijf geschreven, maar bovenal was hij een aimabel mens. Ik wens zijn familie alle kracht toe bij het verwerken van dit verlies."

Bij de ambtswoning van Van der Laan zijn de eerste bloemen geplaatst.

Cor van Cappellen (74) komt een kaartje in de bus doen. "Ik ben er kapot van, het was echt een goeie burgemeester." Wat op het kaartje staat? "Eh, mijn vrouw heeft het geschreven. Niet uit het hart... ja, uit het leven, niet uit het hart."

null Beeld Vera Spaans
Beeld Vera Spaans

De reactie van locoburgemeester Kajsa Ollongren:

"De hele stad is verdrietig over het overlijden van onze burgemeester.

Ook voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt, is het een enorm verlies.

De gedachten van het stadsbestuur en de gemeente gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, en de andere nabestaanden.

Burgemeester Van der Laan deed alles voor de stad. Tot op het laatst heeft hij zich ingezet voor alle Amsterdammers. Daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar, en verdient hij veel respect."

Volgens enkele Twitteraars is er momenteel een regenboog te zien boven de ambtswoning van de burgemeester.

Ook op de pont hangt de vlag inmiddels halfstok.

Verschillende Amsterdammers delen hun herinnering aan Van der Laan in dit artikel.

Wilt u ook uw herinnering aan (een ontmoeting met) Eberhard van der Laan met ons delen? Mail dan uw verhaal in maximaal 300 woorden naar vanderlaan@parool.nl. Liefst met een foto.

Vermeld daarbij altijd uw volledige naam, woonplaats en leeftijd.

We selecteren de verhalen voor in een overzicht op Parool.nl en voor in de krant.

Op Condoleance.nl is een condoleanceregister aangemaakt. Dat is volgens de website gedaan op verzoek van vele Amsterdammers en mensen elders in het land.

Na de opening van het register zijn in een paar minuten tijd al tientallen condoleances geplaatst op de site. Mensen wensen de nabestaanden van Van der Laan sterkte toe. Ook wordt gesproken van een groot verlies voor Amsterdam.

Lodewijk Asscher deelt op Facebook een lang en persoonlijk verhaal over Van der Laan. 'Op allerlei momenten in mijn leven stond hij voor me klaar met advies en met hulp. Eerlijk. Direct. Lief.'

Asscher vertelt dat hij vorige week zondag voor het laatst op bezoek was bij Van der Laan. "Nou lieve jongen, er ligt een hoop op je schouders, maar het ligt er goed," zei de burgemeester toen.

Bij de gemeente hangen de vlaggen inmiddels halfstok. Ook in de stad zijn de eerste vlaggen die halfstok hangen gespot, zoals bij dit pand:

null Beeld Ruben Koops
Beeld Ruben Koops

Ajax deelt op Twitter een dankwoord aan de burgemeester:

Eberhard van der Laan was een Amsterdammer temidden van Amsterdammers. Dat zei Van der Laans voorganger Job Cohen in het NOS Journaal in reactie op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester.

"Ontzettend verdrietig. We wisten dat het stond te gebeuren, maar ja, op het moment zelf is het toch vreselijk verdrietig. Iemand die zo'n fantastische rol heeft gespeeld in Amsterdam, maar ook daarbuiten," aldus Cohen. "Echt een burgervader en iemand die ook heel precies wist wat hij met de stad aan wilde."

Cartoonist Hein de Kort over het overlijden van Van der Laan:

Vanuit de politiek is met verdriet gereageerd op de dood van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA Amsterdam: "Wij zijn heel erg verdrietig. Hij was een ontzettend goede burgemeester, misschien wel de beste die we ooit hebben gehad. Hij had een enorm hart voor de stad en was een echte Amsterdammer in hart en nieren. We gaan hem verschrikkelijk missen. Hij is een groot voorbeeld en zal altijd een inspiratiebron blijven."

"Vaarwel, Eberhard. Amsterdam zal je missen," stelt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver op Twitter.

"Wat een verdrietig bericht. Amsterdam huilt," reageert de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, een PvdA-partijgenoot van Van der Laan.

"Amsterdam huilt. Ik ook," twittert VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz, voormalig lid van de Amsterdamse gemeenteraad.

"Wat een verlies voor Amsterdam en voor Nederland. De stad huilt," vindt ook D66-Kamerlid Jan Paternotte, die elf jaar in de gemeenteraad van de hoofdstad zat.

Eberhard van der Laan was een dappere burgemeester, die dwars door processen of procedures maatregelen nam als dat moest. Dat zegt de Amsterdamse politie in een reactie.

Van der Laan werkte de afgelopen zeven jaar met een enorme passie, kracht en inzet voor Amsterdam, staat in de door onder anderen de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg ondertekende verklaring.

"Hij zette de veiligheid en leefbaarheid van zijn stad altijd op de eerste plaats. Hij belichaamde de wapenspreuk van de stad: heldhaftig, vastberaden, barmhartig."

De donderdagavond overleden burgemeester stond dichtbij de politie en hield met ziel en zaligheid van zijn Amsterdam, zo staat verder in de verklaring. "We werkten de afgelopen zeven jaar intensief samen. En tijdens zijn burgemeesterschap is het zichtbaar veiliger geworden."

Van der Laan wilde volgens de politie altijd op de hoogte zijn wat er in de stad speelde en voelde perfect aan wanneer hij zelf moest optreden. "En nam hij bij grote en ingrijpende incidenten vaak persoonlijk contact op met een collega."

Van der Laan was humaan en daadkrachtig, aldus de Amsterdamse politie. "Hij was er als we hem nodig hadden en wij waren er voor hem. We gaan hem enorm missen. We zullen hem nooit vergeten."

Amsterdam is zijn doordouwer kwijt
Amsterdam verliest met Eberhard van der Laan een kleurrijke burgemeester met vele gezichten. Hoe zal de stad zich Van der Laan herinneren? Lees wat we schreven nadat hij zijn werk neerlegde als burgemeester: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Asscher vs. Van der Laan
Eberhard van der Laan noemde hem 'jochie' of 'kereltje', voor Lodewijk Asscher was Van der Laan een oudere broer bij wie hij terechtkon voor wijze raad. Over een bijzondere vriendschap in de politiek: 'Bij Van der Laan voelde je dat het echt was'.

Ten Slotte
Niemand kon met meer overtuiging zeggen dat Amsterdam de allermooiste stad van de wereld is, schrijft Paroolverslaggever Roelf Jan Duin over Eberhard van der Laan. Lees verder:

Voor Eberhard van der Laan (1955-2017) bestond er geen mooiere stad dan Amsterdam

"Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht," staat in de verklaring van de gemeente. Zo kwam hij met de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt.

"Hij vond dat Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad moet zijn."

De gemeente schrijft verder: "Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten."

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is donderdagavond overleden. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend in een verklaring.

Hij stierf volgens zijn woordvoerder "thuis in alle rust" op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Burgemeester Eberhard van der Laan ontving vrijdag de Gouden medaille van de stad met de inscriptie zijn motto: 'Alles voor de stad'.

De medaille is de hoogste gemeentelijke onderscheiding.

De Gouden medaille. Beeld Gemeente Amsterdam
De Gouden medaille.Beeld Gemeente Amsterdam

De oudste zoon (10) van PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher moet vrijdag een spreekbeurt houden over wat hem deze week opviel in het nieuws.

De toegevoegde afbeelding aan de tweet spreekt boekdelen. De burgemeester wordt met kenmerkende neus getoond, zijn ambtsketting hangt rond de nek. 'Een goeie burgemeester is ook maar een gewone Amsterdammer,' schrijft de jonge Asscher.

Acht Amsterdamse bioscopen gaan in de week van 28 september de film van twee minuten draaien die Amsterdammers afgelopen voorjaar voor burgemeester Eberhard van der Laan maakten.

Dat heeft Jean Mineur, de exploitant van bioscoopreclames, donderdag laten weten. Het filmpje wordt vertoond in het reclameblok, voordat de hoofdfilm begint. Dertig bekende en onbekende Amsterdammers doen de ernstig zieke Van der Laan beloftes met betrekking tot zijn en hun stad.

Jean Mineur heeft besloten de film nogmaals te programmeren nadat de burgemeester maandag bekendmaakte per direct zijn taken neer te leggen omdat hij is uitbehandeld.

Het korte filmpje is een week lang te zien in alle zalen van Cinecenter, De Uitkijk, De Filmhallen, Kriterion, The Movies en de theaters van Pathé. De bioscopen werken belangeloos mee aan het initiatief van Jean Mineur.

"Dit is er eentje die hard aankomt," zegt financieel wethouder Udo Kock.

Gevraagd naar een reactie op de ziekmelding van de burgemeester valt Kock even stil. "Weet je, hij is zeven jaar lang het gezicht geweest van deze stad, en nu zien we hem niet meer in die rol. Daar zullen we allemaal heel erg aan moeten wennen."

Lees het volledige interview met Kock: 'We gaan goed voor onze stad zorgen'

Rond de duizend mensen kwamen woensdagavond bijeen bij de ambtswoning van Van der Laan op de Herengracht. Er werd minutenlang geapplaudisseerd als dank voor zijn inzet als burgemeester voor Amsterdam.

Aansluitend werd het nummer Aan de Amsterdamse Grachten vanuit honderden kelen gezongen - volgens de initiators van het evenement een van de favoriete nummers van Van der Laan.

Bekijk hier de foto's van de staande ovatie van Amsterdammers voor hun burgemeester Van der Laan.

null Beeld anp
Beeld anp

Nadat burgemeester Van der Laan maandag per brief zijn directe aftreden aankondigde, ging AT5 woensdag de straat op om Amsterdammers een ‘brief’ terug te laten schrijven. Met de aanhef ‘Lieve Eberhard’ vast op het trottoir gekrijt wordt de burgemeester door mensen op het Museumplein, het IJplein, de Amsterdamse Poort en de Dappermarkt uitgezwaaid.

Al meer dan duizend mensen zeggen op Facebook woensdagavond aanwezig te zullen zijn bij het applaus voor Van der Laan. Met het applaus willen de initiatiefnemers en de aanwezigen Van der Laan bedanken voor zijn inzet voor Amsterdam.

Om 20.00 uur wordt er voor de ambtswoning van de burgemeester op de Herengracht verzameld. Een kwartier later wordt de vijf minuten durende betuiging van respect ingezet. Aansluitend wordt het nummer Aan de Amsterdamse Grachten gezongen, volgens de initiatiefnemers een van de favoriete nummers van Van der Laan.

Café Fest aan het Wibauthof wilde geplande Bingo opdragen aan Eberhard van der Laan. Het café doet dat ook namens alle student van de Hogeschool van Amsterdam. De bingo wordt vanavond gehouden en iedereen heeft de mogelijkheid om op een speciaal gemaakte kaart een boodschap te schrijven aan Van der Laan.

Rechts: Hannah Brühl, bedrijfsleider Beeld Café Fest
Rechts: Hannah Brühl, bedrijfsleiderBeeld Café Fest

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam miste Eberhard van der Laan vandaag tijdens Prinsjesdag in Den Haag.

Tegelijk heeft hij groot vertrouwen in zijn plaatsvervanger, locoburgemeester Kajsa Ollongren. “Ik ken haar nog uit haar tijd bij het ministerie van Algemene Zaken, en heb als een directe collega nu ongelofelijk veel vertrouwen in haar en haar college. Kajsa is een stevige bestuurder die de bureaucratie goed kent. Samen met de gemeenteraad zal ze naar wijsheid handelen, en dat zal ze goed doen.”

Aboutaleb noemt Van der Laan een leidend figuur in het lokaal openbaar bestuur van de afgelopen jaren. “Hij is ook een man met een eigen mening, hoewel een burgemeester dat niet altijd mag. Dat kan ik enorm in hem waarderen. Hij is een groot leider en vandaag mis ik hier dus mijn maatje.”

Aboutaleb Beeld anp
AboutalebBeeld anp

Locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft dinsdag haar eerste optredens volbracht als de plaatsvervanger van burgemeester Eberhard van der Laan. 'Het werk gaat door, het college doet wat het moet doen en ik dus ook als locoburgemeester.'

Ollongren is op Prinsjesdag in Den Haag. "Eberhard en ik hebben goed contact met elkaar. Vorige week sprak ik hem en hadden we het over Prinsjesdag, waar hij zo graag bij wilde zijn. Door de formatie in Den Haag is Prinsjesdag dit jaar anders dan anders. 'Het is een Prinsjesdag van niks,' zei hij met een twinkeling in zijn ogen, waardoor het iets minder erg is dat hij er niet is."

Lees hier het interview met Ollongren over haar eerste optreden als plaatsvervangend burgemeester.

Ollongren sprak zojuist haar eerste publieke woorden als plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam tijdens een bijeenkomst met de stadsbesturen van de G4 in Den Haag.

Ze deelde uit haar momenten met Van der Laan. “Vorige week was ik bij hem, en vertelde hij hoe graag hij bij Prinsjesdag aanwezig zou willen zijn. Maar het is vanwege de landelijke ontwikkelingen natuurlijk een andere Prinsjesdag dan anders. Met een twinkeling in zijn ogen constateerde hij dat het eigenlijk een Prinsjesdag van niks was, waardoor zijn afwezigheid iets minder erg was.”

Ook vertelde Ollongren dat ze gisteren alle drie de burgemeesters van de grote steden heeft gebeld, om het nieuws over Van der Laan te vertellen. “Hoewel het in Amsterdam niet onverwacht kwam, is het wel heel hard aangekomen. Dat geldt voor ons, voor de stad, maar eigenlijk voor heel Nederland.”

Bij de G4-bijeenkomst in Den Haag ter ere van Prinsjesdag staat ook de Haagse burgemeester Pauline Krikke stil bij de afwezigheid van Eberhard van der Laan.

“We hebben gisteren indringend nieuws gekregen uit Amsterdam. (…) Wat had ik hem vandaag hier graag begroet. Tot mijn grote verdriet is hij er niet bij, tegen beter weten in blijf ik hardnekkig hopen op een wonder," aldus Krikke, die dadelijk de voorzittershamer van de G4 zal overdagen aan plaatsvervangend burgemeester Kajsa Ollongren.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren vertegenwoordigt Amsterdam vandaag op Prinsjesdag in Den Haag.

Bestuurders van Amsterdam heten in de volksmond al snel een pannenkoek, maar Eberhard van der Laan is nooit een pannenkoek geweest, schrijft Paroolverslaggever Patrick Meershoek.

Lees zijn column: Het profiel voor een nieuwe burgemeester? Iemand als Eberhard van der Laan.

Onder locoburgemeester Kajsa Ollongren begint de zoektocht naar een waarnemer, nu Van der Laan zijn taken heeft neergelegd. Die waarnemer kan van binnen of buiten Stopera komen.

Het wuiven naar de koning tijdens Prinsjesdag is dit jaar afgeblazen vanwege de situatie rond de zieke burgemeester Van der Laan. Het is een traditie dat de burgemeesters van de vier grote steden in Den Haag zwaaien naar de passerende koning.

De bijeenkomst van colleges van b. en w. in het Mauritshuis is versoberd. De colleges zullen wel naar buiten stappen als de koning langskomt.

Vandaag neemt Amsterdam het voorzitterschap van de G4 (verband van grote steden) over. Locoburgemeester Kajsa Ollongren zal daarbij enkele woorden spreken.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren, die gisteren alle taken heeft overgenomen van burgemeester Van der Laan, is pas drie jaar actief in Amsterdam, maar dit is niet haar eerste grote klus. Lees het profiel over haar: Ollongren is vertrouwd met de macht.

Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte. Zelden bracht de ziekte van een politicus zoveel collectief medeleven teweeg, schrijft Paroolverslaggever Roelf Jan Duin. Lees verder: De burgemeester werd een volksheld.

null Beeld anp
Beeld anp

Cohen over Van der Laan bij Pauw
Job Cohen, de voorganger van Eberhard van der Laan, was maandagavond te gast bij Pauw om te praten over het terugtreden van Van der Laan. Eerder gaf Cohen te kennen geraakt te zijn door het besluit van de burgemeester, tijdens de uitzending vertelde hij ook over de kwaliteiten van Van der Laan.
Lees verder: 'Pats, met de vuist erin, dat kon hij goed'

Joep Bertrams, voormalig politiek tekenaar van Het Parool, maakte een tekening naar aanleiding van het terugtreden van Van der Laan.

De laatste ambtsmaanden van Van der Laan waren niet saai. Lees hier een reconstructie terug vanaf de periode dat hij aankondigde dat hij ziek was: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester

Theodor Holman: 'De stad is nu van jou'
Ook onze columnist Theodor Holman spreekt tot Van der Laan: "Laat de geuren van de Bijlmer binnenwaaien; steeds nieuwe geuren in een stad die steeds nieuwer werd. Zie de hippies in het Vondelpark - die met dat lange haar en die gitaar ben ik. Hoor de provo's bij het Lieverdje. Ach, dat Lieverdje, dat lieverdje dat de stad zo lief maakt. "

VMBO-docent Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, richt zich op Facebook tot de terugtredende burgemeester. ''U bent de enige echte meester van Amsterdam''

'Applaus voor Eber<3' heet het Facebookevent dat is aangemaakt om woensdag voor de ambtswoning van Van der Laan een massaal applaus te organiseren. "Samen bijeen, om de burgemeester te bedanken," valt te lezen op de pagina van het evenement.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft gereageerd op Van der Laans terugtreden. "Diep respect," heeft Ollongren voor Van der Laan. Ook is ze geroerd door de vele reacties uit de stad. Ollongren neemt de taken over van Van der Laan, totdat er een waarnemend burgemeester wordt aangewezen.

Meer reacties
Het terugtreden van Van der Laan als burgemeester van Amsterdam houdt de gemoederen op Twitter bezig. Hieronder een tweede selectie.

In de ruim zeven jaar dat Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam was, kreeg hij allerhande moeizame dossiers voor zijn kiezen: van de drukte in de stad tot bemiddeling tijdens verschillende slepende conflicten en de zedenzaak op Amsterdamse crèches.

Lees hier verder over vier dossiers waarin de burgemeester opmerkelijk te werk ging: Van der Laan: van conflictbemiddelaar tot Ajaxfan

Van der Laan hijst de regenboogvlag op de ambtswoning tijdens Amsterdam Gay Pride 2014. Beeld anp
Van der Laan hijst de regenboogvlag op de ambtswoning tijdens Amsterdam Gay Pride 2014.Beeld anp

Oud-burgemeester Job Cohen vind het 'waardeloos nieuws' dat Eberhard van der Laan zijn taken neer moet leggen. Dat zegt Cohen in een interview met AT5. Van der Laan nam in 2010 het stokje van Cohen over, nadat die naar de landelijke politiek vertrok.

Van der Laan en Cohen zijn bevriend: ze waren trouwambtenaar bij elkaars tweede huwelijk. Volgens Cohen gaat Amsterdam de vaderfiguur die Van der Laan was missen. "Dat woordje vaarwel beviel me helemaal niet," zei Cohen over de afsluiting van de brief van de burgemeester.

"Er bestaat geen monsterlijker woord dan 'uitgezaaid," schreef James Worthy in een liefdevolle column, nadat Van der Laan zijn ziekte bekendmaakte. Lees het hier terug: "Als de grachten niet kunnen slapen, wiegt Eberhard ze in slaap."

PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher is "aangeslagen'' door het nieuws dat Eberhard van der Laan noodgedwongen zijn werk neerlegt. Asscher is tegelijkertijd dankbaar voor wat Van der Laan heeft verricht.

"Wat ik om me heen hoor en zelf ook voel - dat twee emoties overheersen," zei Asscher. "Aangeslagen door het nieuws. En dankbaar voor alles wat hij voor de stad gedaan heeft.'' Asscher was jarenlang raadslid en wethouder in Amsterdam en werkte nauw met Van der Laan samen. Hij was als plaatsvervangend burgemeester in 2010 ook degene die Van der Laan bij zijn beëdiging de ambtsketen omhing.

undefined

2010: toenmalig waarnemend burgemeester Asscher beëdigt Eberhard van der Laan Beeld anp
2010: toenmalig waarnemend burgemeester Asscher beëdigt Eberhard van der LaanBeeld anp

Een piketanussie op Van der Laan, mijmeringen over de burgemeester die samen met Jan Schaefer over de stad uitkijkt met een lekker sigaretje. Op Twitter is het druk met reacties op het terugtreden van burgemeester Van der Laan. Zowel Amsterdammers als mensen van buiten de stad reageren met verdriet, bewondering en weemoed.

Ook vanuit de politiek, zowel landelijk als lokaal, zijn veel reacties.

Na zijn reactie op Twitter, reageerde minister-president Mark Rutte ook nadat de dagelijkse onderhandelingen voor de coalitie afgelopen waren. "We hebben de afgelopen maanden kunnen zien hoe Van der Laan ondanks zijn ziekte doorwerkte, hoop hield."

Rutte zegt bewondering te hebben voor de openheid van Van der Laan over zijn ziekte, en zijn liefde voor Amsterdam en de Amsterdammers.

Ook vanuit de landelijke politiek regent het reacties op de aankondiging van burgemeester Eberhard van der Laan.

"Wat zijn we trots op hem," schrijft mede-PvdA'er en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. D66-voorman Alexander Pechtold noemt Van der Laan "een gedreven bestuurder en prettig mens!''

CDA-leider Sybrand Buma wenst Van der Laan "en zijn gezin kracht en sterkte'' toe. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt dat hij "met verdriet de indrukwekkende brief van Eberhard van der Laan'' heeft gelezen. "Ik dank hem voor alles wat hij voor Amsterdam en Nederland heeft gedaan en wens hem en zijn gezin veel sterkte''.

Het terugtreden van Eberhard van der Laan als burgemeester is "vreselijk voor al die Amsterdammers, de mensen waar hij zoveel van houdt," vindt PvdA-voorzitter Hans Spekman. Hij noemt het bericht "afschuwelijk voor Eberhard en zijn familie''. "We wisten dat dit moment zou komen, maar we hoopten toch vooral dat dat nog heel erg lang zou duren.''

PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher maakte op Twitter met puntjes duidelijk dat hij stil is van het nieuws over zijn partijgenoot, met wie hij jarenlang in het Amsterdamse college van B&W zat.

Hoe zal de stad zich Van der Laan herinneren? Als een burgemeester die een hekel had aan protocol, maar zich wist te schikken? Als een burgemeester die niet bang was? Toen de Russische president Vladimir Poetin in 2013 naar Amsterdam kwam had Van der Laan het 'te druk' voor een ontmoeting, maar hees hij wel een regenboogvlag op het stadhuis.

Lees hier verder: Amsterdam is geliefde, integere doordouwer kwijt

De Amsterdamse gemeenteraad reageert maandag verdrietig op het nieuws dat de ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan zijn werkzaamheden neerlegt. De fractievoorzitters van de politieke partijen spreken tegelijkertijd hun bewondering uit voor wat hij voor de hoofdstad heeft betekend.

"Je hoopt dat dit nieuws niet gaat komen, maar als het toch komt is het een slag in je gezicht,'' zegt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD. "Op dit moment denk ik vooral aan de burgemeester en zijn gezin. Hopelijk kunnen zij nog tijd met elkaar doorbrengen.'' De partij is de burgemeester 'zeer dankbaar voor zijn inzet voor en verbindende rol in Amsterdam'.

"Een ongelofelijk triest bericht," reageert de Amsterdamse D66-fractieleider Reinier van Dantzig. "We zijn er als fractie echt wel kapot van. Eberhard was een zeer betrokken burgervader die een ongelofelijk hart heeft voor Amsterdam en die als beschermheer optrad voor de vrijheid en veiligheid van de stad. Daarbij is hij een ongelofelijk fijn mens. We wensen hem en zijn gezin enorm veel sterkte en liefde de komende tijd.''

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter voor GroenLinks: "Het komt natuurlijk niet als een verrassing maar het blijft intens verdrietig, spijtig en ontroerend.'' De fractievoorzitter noemt hem 'een fantastische burgemeester''. "Ik had hem graag langer als burgemeester gehad. Ik mocht natuurlijk graag een robbertje met hem vechten, maar het blijft een gemis.''

Daniël Peters van de SP: "Het is ontzettend triest voor hem persoonlijk en zijn gezin. En natuurlijk voor Amsterdam dat zo van hem houdt.''

Vier maanden nadat Van der Laan in een open brief over zijn ziekte schreef, maakte productiehuis Wefilm een korte film voor Van der Laan met indrukwekkende reeks beloftes van ­bekende en onbekende Amsterdammers. Het filmpje, dat ook in bioscopen vertoond werd, kreeg brede navolging.

Honderden Amsterdammers beloofden Van der Laan te zullen blijven glimlachen, van de stad te blijven genieten en allerlei andere dingen voor de stad te doen.

7 jaar, 2 maanden en 11 dagen. Zo lang was Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam. In een interview bij zijn installatie op 7 juli 2010 zegt hij dat het burgemeesterschap zijn droombaan was. Lees hier het interview terug: Eberhard van der Laan sluit niemand buiten.

Van der Laan wordt beëdigd door toenmalig locoburgemeester Asscher Beeld anp
Van der Laan wordt beëdigd door toenmalig locoburgemeester AsscherBeeld anp

Op Twitter regent het reacties op de aankondiging van Van der Laan. Hieronder een eerste selectie.

Burgemeester Van der Laan was deze zomer te gast bij Zomergasten. Daar sprak hij ineens over zijn tijd als burgemeester van Amsterdam in de verleden tijd. "Het was mooi om het te mogen doen," zei Van der Laan. Hieronder een 5-minuten samenvatting van de veelbekeken aflevering.

'Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen,' schreef burgemeester Van der Laan aan alle Amsterdammers. Lees hier zijn brief terug: 'Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn'.

Commissaris van de Koning Johan Remkes zal in de komende tijd in gesprek gaan met locoburgemeester Ollongren en de fractievoorzitters uit de gemeenteraad over de aanstelling van een waarnemend burgemeester.

“Het ziet er naar uit dat Van der Laan langer dan drie maanden niet zal functioneren als burgemeester. Dan is het beleid om een waarnemend burgemeester te benoemen," zo bevestigt een zegsman van de commissaris.

Burgemeester Van der Laan legt per direct zijn taken neer en wordt vervangen door loco-burgemeester en wethouder Economische Zaken, Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren (D66). Wie is zij eigenlijk, en wat zijn haar ideeën over de stad?

Het Parool interviewde haar eerder deze maand na het zomerreces. Lees hier het interview terug: 'Amsterdam moet van iedereen blijven'

Wethouder en loco-burgemeester Kajsa Ollongren Beeld Jitske Schols
Wethouder en loco-burgemeester Kajsa OllongrenBeeld Jitske Schols

Straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf plaatste eerder dit jaar een muurschildering op metrostation Wibautstraat, om de zieke Van der Laan een hart onder de riem te steken. De muurschildering werd (per ongeluk) verwijderd door het GVB, maar de verkoop van t-shirts met de schildering erop namen een vlucht. Van der Laan ontving de kunstenaars later ook op de ambtswoning.

Demissionair minister-president Mark Rutte reageert op Twitter bedroefd op het nieuws over Van der Laan.

'Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen,' schrijft Van der Laan in een brief aan alle Amsterdammers. 'Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.'

Hij eindigt zijn brief met: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel, Eberhard van der Laan."

De burgemeester heeft zich maandag ziek gemeld bij de commissaris van de koningin. Van der Laan (62) heeft longkanker. Zijn gezondheid ging de laatste tijd zienderogen achteruit. Nadat hij in januari had bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef hij nog aan als burgemeester.

Na een gesprek met de arts met slecht nieuws legt Van der Laan zijn taken neer. Volgens een woordvoerder van Van der Laan wil de burgemeester zich de komende tijd op zijn gezin richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden