Amsterdam trekt miljoenen uit voor werk voor werklozen

Amsterdam trekt miljoenen uit voor werk voor langdurig werklozen in de vorm van banenplannen, afspraken met bedrijven en gesubsidieerde banen. Haast is geboden want de groei in de stad is over het hoogtepunt heen.

Rutger Groot Wassink Beeld ANP

In Amsterdam is iets geks aan de hand: de economie groeit hard, nog harder dan in de rest van Nederland en de personeelstekorten zijn hier nijpender dan waar dan ook.

En toch neemt het aantal Amsterdammers dat langdurig in de bijstand zit niet af. Sterker nog, in 2017 had 48 procent van de bijstandsgerechtigden al meer dan vijf jaar een uitkering. Vier jaar eerder, in de nadagen van de economische crisis, was dat nog 43 procent.

Het aantal Amsterdammers in de bijstand daalt licht, maar veel minder hard dan in heel Nederland. Dat komt doordat hier veel 50-plussers tussen zitten en andere groepen die moeilijk werk vinden. "Maar we hebben er ook niet actief op gestuurd," zegt wethouder Rutger Groot Wassink (Werk en Inkomen).

Het college komt met een plan van aanpak om meer mensen uit de bijstand te krijgen, met name de harde kern werklozen. Een koerswijziging, vindt Groot Wassink. "Amsterdam deed vooral aan activering van werklozen: als je maar iets doet, is het goed. Ik wil de komende tijd meer mensen aan een echte baan helpen."

Hij moet opschieten, want de economische hoogtij is over het hoogtepunt. De groei in Amsterdam vlakt af, van 3 procent in 2018 naar 2,6 procent in 2019, aldus economen van ING woensdag. Dat is nog altijd bovengemiddeld.

Host op de pont
De Amsterdamse aanpak bestaat uit een aantal onderdelen. De banenplannen springen eruit. Het linkse college zoekt ­samenwerking met werkgevers om Amsterdammers uit de bijstand te ­halen.

Eind dit jaar zullen de eerste afspraken worden vastgelegd met ­bedrijven uit Zuidoost, waaronder de Johan Cruijff Arena, die duizend werkloze Amsterdammers in dienst nemen. Dit zullen zij doen door hun zoektocht naar nieuw personeel te 'kantelen': ze kijken niet meer welke mensen bij een bepaalde baan passen, maar welke banen passen bij de capaciteiten van Amsterdamse werklozen, met de gemeente als bemiddelaar. Groot Wassink verwacht meer bedrijven over de streep te trekken. "Ik merk dat ondernemers graag willen helpen."

Amsterdam had de afgelopen jaren succes met een proef waarbij jongeren met een migratieachtergrond intensief zijn begeleid en aanbevolen bij bedrijven. Het college gaat deze aanpak in januari uitbreiden naar andere groepen.

Ook gesubsidieerd werk, uit de gratie geraakt na de zogenoemde Melkertbanen, staat weer op de agenda. Amsterdam kent al de Werkbrigade, waarbij de gemeente langdurig werklozen twee jaar in dienst neemt en aan het werk zet. Groot Wassink gaat deze subsidiebanen uitbreiden en werklozen op deze manier inzetten in de strijd tegen de drukte in de stad, bijvoorbeeld als host in de binnenstad of bij de pont.

Minimaal in de pas
Het college trekt een paar miljoen uit voor al deze plannen. Voor de banenplannen is 5,4 miljoen euro gereserveerd, voor de Werkbrigade 27 miljoen in drie jaar en er staat nog eens 5 miljoen euro klaar voor betere begeleiding. Het uiteindelijke doel is dat het aantal bijstandsuitkeringen in Amsterdam net zo hard zal slinken als in de rest van het land. "We willen minimaal in de pas lopen, maar als Amsterdam hopen we uiteindelijk voorop te lopen."

Hoofdpunten

- Duizenden extra banen bij ­Amsterdamse bedrijven
- Inzet van werklozen in sectoren met tekorten, zoals zorg
- Afspraken met bedrijven om mensen met beperking aan het werk te krijgen
- Intensieve begeleiding jonge werklozen
- Duizend mensen aan de slag krijgen in sociaal werk
- Gesubsidieerde banen, onder ­andere in aanpak drukte
- Een half jaar voor einde WW intensief aan de slag met werklozen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden