Amsterdam treft extra maatregelen tegen terrorisme

De gemeente Amsterdam treft extra maatregelen om kwetsbare locaties in de stad te beschermen tegen terroristische aanslagen, zoals het plaatsen van betonblokken op de Dam.

Eén van de maatregelen is het plaatsen van betonblokken op de Dam. Beeld anp

Uit het onderzoek dat de gemeente heeft ingesteld zijn een aantal locaties benoemd waar het risico op een aanslag met een voertuig voorstelbaar is. Samen met ondernemers en hulpdiensten is vervolgens onderzocht welke maatregelen getroffen kunnen worden om de drempel voor een aanslag te verhogen.

Volgende maand worden de eerste maatregelen uitgevoerd onder andere op de Dam, het Rokin en ter bescherming van de wachtrij bij de Heineken Experience. In de periode erna zullen op verschillende plekken in de stad aanpassingen zichtbaar zijn.

Afbreuk
Over de exacte invulling van de maatregelen wil de gemeente niet ingaan. 'Immers, een uitputtende bespreking doet afbreuk aan de maatregelen zelf,' schrijft loco-burgemeester Kajsa Ollongren vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Om toch een beeld te scheppen, schetst ze enkele voorbeelden. Zo wordt in de brief het plaatsen van betonnen blokkades op de Dam of barrières ter bescherming van de wachtrij bij de Heineken Experience genoemd. Ook het aanpassen van het laad- en los regime wordt als voorbeeld gegeven.

Kwetsbaarheid verkleinen
Op de lange termijn worden op bepaalde plekken in de stad verzinkbare palen geplaatst. Omdat daarvoor de riolering, leidingen en kabels moeten worden verlegd, neemt dit meer tijd in beslag dan de andere maatregelen.

Daarnaast hoopt de gemeente de samenwerking tussen overheid en ondernemers te versterken en het delen van informatie aan te moedigen. Een combinatie van deze acties moet ervoor zorgen dat de kwetsbaarheid wordt verkleind.

Ollongren schrijft in de brief dat het dreigingsbeeld diffuus is: 'Aanslagen in het buitenland tonen aan dat terroristen op elke denkbare plek kunnen toeslaan.' De maatregelen die de gemeente wil treffen mogen de samenleving niet verlammen of ontwrichten, benadrukt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden