Amsterdam tipt alternatief voor 'geachte dames en heren'

De gemeente heeft een taalgids gepubliceerd voor ambtenaren, met daarin alternatieven voor een aanhef als 'geachte dames en heren' in brieven aan Amsterdammers.

Het Parool
Een genderneutraal toilet op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld anp
Een genderneutraal toilet op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Beeld anp

Zo wil Amsterdam nog meer een stad worden waar iedereen zich thuisvoelt, zegt een woordvoerder. "Deze gids bestaat uit tips voor collega's om op een respectvolle manier te praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit. Als stad én als werkgever willen we inclusief zijn."

Het is niet zo dat ambtenaren verplicht wordt de zogenoemde 'regenboog taaltips' uit de gids te gebruiken in brieven en tijdens toespraken. "Het is geen vastgesteld beleid, maar een overzicht met voorkeursvarianten. Het is niet zo dat 'geachte dames en heren' nu verboden wordt."

Enkele alternatieven die in de gids worden genoemd zijn 'beste mensen', 'geachte aanwezigen', 'beste Amsterdammers' en 'geachte bewoner van de Spaarndammerbuurt'.

Amsterdam volgt met de gids Londen op de voet, waar in de metro 'ladies and gentlemen' kortgeleden is vervangen door 'hello everyone'. Eerder kwam de stad al met een initiatief voor genderneutrale toiletten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden