Amsterdam telt eerste airhockeyclub van West-Europa
Laura Grilo Melo (23) is de drijvende kracht achter de eerste West-Europese airhockeyvereniging, genaamd A.A.V. Puck. Ze wilt de sport naar de Olympische Spelen wil brengen.
Waar zijn de Olympische Spelen in 2024 eigenlijk?
"In Parijs."
"Maar waar het nu eerst om gaat, is dat airhockey meer in het straatbeeld verschijnt, dat mensen weten wat het is, een echte sport, en dat je er beter in kunt worden, net als met biljarten en tafeltennis."
Even terug naar het begin. Er waren al Ton Ton Clubs waar airhockey werd gespeeld, toen kwam er een airhockeywalhalla, Puck, en nu is er een vereniging die naar de Olympische Spelen wil?
"Precies! Bij Puck hebben we elf recreatieve airhockeytafels en in onze Trophy Room komen binnenkort hopelijk vier officiële wedstrijdtafels. Die voldoen aan de standaard van de US Airhockey Association, onze Amerikaanse tegenhanger."
"Daar is airhockey een populaire sport, en zij steunen ons in het doel om naar de Spelen te kunnen gaan."
Is airhockey niet, net als darts, gewoon bedoeld om veel bier bij te drinken?
"Dat kan. Maar ik zou het niet aanraden, het is een snelle sport, de puck kan tot 80 kilometer per uur halen."
Ik lees ook over houding, grip, aanvalstactieken en verdedigingstechnieken, en zelfs over trickshots.
"Ja, je kunt airhockey echt trainen, en oefening baart kunst. Op onze Facebookpagina delen we regelmatig trickshots, via de tafelband en zo."
"We leren heel veel van onze trainer Sam, op dinsdagavonden. Airhockey is niet zomaar roekeloos rammen, het is meer een fysiek potje schaken."
Hoe vaak traint u zelf?
"Na elke lunch, na het werk, en soms even tussendoor. Dus toch wel een keer of acht per week."
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.