'Amsterdam te duur'

AMSTERDAM - It-bedrijf SPSS sluit zijn Amsterdamse vestiging. Het bedrijf, ontstaan als Data Distilleries, wordt verplaatst naar China. Volgens het Amerikaanse moederbedrijf is het ontwikkelen van software in Amsterdam te duur.Data Distilleries ontstond in 1995 uit het Centrum voor Wiskunde en Informatica, dat onderdeel is van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het bedrijf was toonaangevend op het gebied van statistiek- en analysesoftware en maakt software voor de opsporing van fraude, het opzetten van marketingcampagnes en voor het voorspellen van klantgedrag bij banken en telecombedrijven. ABN Amro, ING, Rabobank en Vodafone behoorden tot de klanten.

In 2003 werd het bedrijf voor tenminste 4,9 miljoen euro overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot SPSS. De oprichters ontvingen later nog eens 3,2 miljoen euro.

SPSS heeft nu besloten de Amsterdamse vestiging, op het Sciencepark in de Watergraafsmeer, te sluiten en het werk over te hevelen naar China. Volgens SPSS is de vestiging verlieslijdend en Nederland te duur voor softwareontwikkeling.

Voor de twintig werknemers - ooit waren dat er twee keer zo veel - is ontslag aangevraagd. Volgens de FNV krijgen de werknemers daarbij een veel te lage ontslagvergoeding: twee weken loon per dienstjaar, terwijl een maandloon per dienstjaar volgens de bond in de ict-sector gangbaar is.

Volgens FNV-bestuurder Carla Kiburg is het 'aantoonbaar onjuist' dat het voormalige Data Distilleries verlies lijdt. ''De financiële gegevens waarmee SPSS bij het CWI de ontslagvergunningen heeft aangevraagd, zijn niet juist. Dit kunnen we bewijzen en dat hebben we bij het CWI aangegeven. Maar die vindt niet dat zij dat moeten uitzoeken.''

De bond start nu een rechtszaak tegen SPSS, in ieder geval om een hogere vergoeding te bedingen. Bij het bedrijf wilde vanochtend niemand commentaar geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden