Amsterdam strijdt tegen eenzaamheid

Amsterdam lanceert een stedelijk ­offensief tegen eenzaamheid. Ruim elf procent van de Amsterdammers is ernstig eenzaam en dat moet omlaag.

Elf procent van de Amsterdammers, ruim 85.000 mensen, is ernstig eenzaam Beeld anp
Elf procent van de Amsterdammers, ruim 85.000 mensen, is ernstig eenzaamBeeld anp

PvdA-raadslid Maarten Poorter diende gisteren een voorstel in voor de grootschalige aanpak, die 4,5 miljoen euro zal kosten. Zijn initiatief werd omarmd door VVD-wethouder Eric Van der Burg, met een liefde die niet vaak voorkomt tussen deze partijen: "Deze aanpak komt er, dat staat buiten kijf."

Eenzaamheid is een van de grootste maatschappelijke problemen in Amsterdam, stelt Van der Burg. Uit de recentste cijfers bljjkt dat elf procent van de Amsterdammers, inmiddels ruim 85.000 mensen, ernstig eenzaam is. Onder 65-plussers loopt dit op tot meer dan veertig procent. Ook de eenzaamheid onder jongeren neemt toe.

Eenzaamheid is vooral groot in Noord, Nieuw-West en Zuidoost, blijkt uit gegevens van Humanitas, de organisatie die met vrijwillgers eenzame Amsterdammers bijstaat. Dat zijn ook de stadsdelen met de meeste minima. Tussen eenzaamheid en armoede bestaat een verband.

undefined

Diverse instanties proberen eenzaamheid terug te brengen, maar een samenhangende aanpak ontbreekt, aldus Poorter. Het offensief dat hij voor ogen heeft, is gestoeld op de stedelijke aanpak van overgewicht bij kinderen, een speerpunt van dit college. Hierbij werkt de gemeente samen met onder meer scholen, welzijnsorganisaties en Jeugdzorg.

Het resultaat is dat het aantal te dikke kinderen in twee jaar tijd zo'n tien procent is gedaald van 27.000 naar 25.000.

Alarmbellen
Poorter wil dat de aanpak van eenzaamheid een soortgelijke impuls geeft aan samenwerking tussen instellingen. Hij hoopt hiermee ook zo veel aandacht te genereren voor dit probleem dat mensen eenzaamheid bij anderen herkennen. "Als een patiënt zich meldt bij de huisarts met knieklachten en terloops opmerkt al drie weken niemand te hebben gesproken, moeten alle alarmbellen afgaan," aldus Poorter.

Nathanya van Lith, coördinator bij Humanitas Amsterdam, geeft aan dat herkenbaarheid een van de grootste obstakels is om eenzaamheid aan te pakken. "Als de buurman enorm eenzaam is, weten we dat vaak niet," zegt ze. "Dat komt ook doordat die mensen meer en meer in hun schulp kruipen. Hun vaardigheden om contact te leggen en om hulp te vragen, nemen hierdoor af."

Financiële dekking
Ze is positief over het Amsterdams offensief. "Dat brengt enorm veel aandacht met zich mee. Probleem is wel dat eenzame Amsterdammers moeilijk te bereiken zijn. Maar de mensen om hen heen gaan eenzaamheid wel sneller herkennen."

Van der Burg gaat met Poorter overleggen over de uitvoering en de financiële dekking.

Maarten Poorter Beeld Rink Hof
Maarten PoorterBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden