Plus

Amsterdam Storytelling Festival: tegen het individualisme

Tot en met zondag is Podium Mozaïek in West het hart van The Amsterdam Storytelling Festival. De elfde editie is samengesteld door de nieuwe creatieve directeuren Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan.

Saman Amini is met zijn stuk Samenloop van omstandigheden een van de storytellers.Beeld Casper Koster

Zes jaar geleden stond hij er voor het eerst. Nu heeft ­Raphael Rodan (37) samen met Sahand Sahebdivani (38) zelf de leiding over het Storytelling Festival dat donderdag begint.

"Het was een enorm cadeau dat Arjen ­Barel, oprichter van het festival, ons de sleutels overhandigde," vertelt Rodan. "Zes jaar geleden stelde ­Arjen me voor aan Sahand. Hij wilde een show met ons maken die hij ook heeft geproduceerd. En dat was echt bóem! Eén grote explosie van creativiteit. Samen zijn we zoveel meer dan twee."

Gebroken hart
Vorig jaar wonnen ze samen de ­Amsterdam Fringe Gold Award 2017 met hun voorstelling My Father held a Gun, Rodan die tien jaar geleden met een gebroken hart uit Israël vertrok, en Sahebdivani die op driejarige leeftijd als vluchteling naar Nederland kwam.

Nu hebben de zelfbenoemde 'broers' de programmering op zich genomen die het thema brotherhood draagt. "De huidige tijdgeest wordt bestempeld als een individualistische. Maar je ziet ook dat steeds meer mensen daartegen in actie komen en eigen community's creëren die bloedbanden overstijgen. Brotherhood omvat dat."

Ook hebben ze het festival voor vertelkunst een nieuw aanzien gegeven. "We hebben ervoor gekozen het overgrote deel van het festival in Podium Mozaïek te programmeren, 90 procent van de voorstellingen vindt daar plaats, met OBA Oosterdok en Mezrab als kleinere locaties. We wilden echt een kloppend hart voor het festival en dat mensen niet na één show weer de ­regen ingaan, maar blijven hangen en liefst vier dagen lang samen één gemeenschap vormen."

Storytelling is een van de oudste kunstvormen en heeft ook in Nederland een grote opmars ­gemaakt.

Rodan: "Het is performancekunst waarbij de vierde wand is opgeheven en er directe communicatie met het publiek is. Het kan puur het vertellen van een verhaal zijn maar ook een meer theatrale vorm, door verhalen te gebruiken in een groter stuk. Een van onze openingsshows vanavond is die van Peter Groom, die hebben we in Edinburgh gespot. Echt: wauw! Hij zou zichzelf geen storyteller noemen, maar hij speelt in Dietrich Natural Duty ­Marlène Dietrich die over haar leven vertelt. We zijn niet dogmatisch. Wat we zoeken is authenticiteit, sterke emoties, en die verbintenis met het publiek. We willen de barrière slechten. Een goede show gaat onder je huid zitten."

Integratie
Er zijn voorstellingen, interviews en workshops waarin genres worden afgewisseld: van traditionele storytelling tot muzikale vertellingen. ­Gevestigde namen treden aan met nieuwe shows, zoals: George & Eran worden racisten, maar ook Samenloop van Omstandigheden van Saman Amini is te zien; allebei dit jaar Oerol-hits.

"De storytellers zijn allemaal totaal verschillend van karakter. Ze brengen verschillende levenservaringen mee, verschillende verhalen, verschillende culturen. Het is een ­panorama van de multiculturele samenleving. Daarmee willen we ook mensen trekken die ­anders niet naar het theater komen, die niet naar de schouwburg gaan. Storytelling heeft ook grote potentie op het gebied van integratie."

Ze hebben veel op hun schouders genomen. "We zitten er bovenop, tot in de kleinste details. We wilden echt ons eigen stempel op het festival drukken en het zo een nieuwe impuls geven."

The Amsterdam Storytelling Festival: t/m 4 november in Podium Mozaïek, OBA en Mezrab. Programma op storytellingfestival.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden