Amsterdam stopt subsidie moslimvrouwenorganisatie na tip AIVD

De gemeente Amsterdam heeft een islamitische vrouwenorganisatie haar subsidie afgepakt na een waarschuwing van de geheime dienst.

null Beeld anp
Beeld anp

Na een waarschuwing van de AIVD heeft burgemeester Eberhard van der Laan de subsidie ingetrokken van de islamitisch georiënteerde vrouwenorganisatie uit Slotervaart.

Het ambtsbericht van de geheime dienst had volgens ingewijden betrekking op één van de cursusleidsters van stichting Oogappel, die integratie zou tegenwerken. Officieel is Oogappel juist gericht op betere integratie van allochtone vrouwen.

Oogappel zegt op zijn website dat het zich richt op jonge vrouwen en meisjes 'met een etnische achtergrond'. Oogappel geeft onder andere Arabische les, computercursussen en halal koken. Ook organiseert het activiteiten voor meisjes tussen de zeven en zeventien jaar.

Doorgaans staat bij islamitisch georiënteerde stichtingen Arabische les gelijk aan islamitisch onderwijs. In de buurt staan medewerksters van de stichting erom bekend een strikt orthodoxe islamitische leer voor te staan. Ze zouden in veel gevallen mannen geen hand willen geven.

Weerstand
Zonder de stichting en de locatie te noemen sprak burgemeester Van der Laan donderdag in de gemeenteraad over dit geval. Hij vertelde dat het intrekken van de subsidie op veel weerstand stuitte 'van mensen uit de hele stad'. 'Ik kan het als burgemeester echter niet verantwoorden in de ene hand een ambtsbericht te hebben over een anti-integratieve opstelling van iemand en met de andere hand de club subsidie te verlenen.'

Van stadsdeel Nieuw-West kreeg Oogappel in elk geval in het jaar 2012 subsidie. Begin dit jaar gaf het stadsdeelbestuur een certificaat en een aanbevelingsbrief aan de vrijwilligersorganisatie, uit dank voor deelname aan een training voor medewerkers.

Huurcontract
Vlak voor de zomer is ook het huurcontract van Oogappel opgezegd in het Huis van de Wijk, nabij het August Allebéplein. De exploitant, Henk van Waveren, zegt dat hij dit heeft gedaan op verzoek van de gemeente, die een beroep zou hebben gedaan op de openbare orde en veiligheid. Van Waveren zegt dat het verzoek voor hem als een verrassing kwam. 'Ons beleid is op de eerste plaats insluiting van zo veel mogelijk maatschappelijk georiënteerde organisaties in de wijk.'

Na beraad met zijn bestuur besloot hij in te gaan op het verzoek van de gemeente. 'Dat heb ik gedaan omdat ik weet dat de gemeente met zo'n verzoek niet over één nacht ijs gaat.'

Bestuurders van Oogappel waren niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden