de uitslag

Amsterdam stemt in referendum massaal tegen wiv

In Amsterdam is woensdag in groten getale tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gestemd.

Het Parool
null Beeld .
Beeld .

In totaal stemden tijdens het referendum 98.628 Amsterdammers voor en 204.795 tegen. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend bekendgemaakt.

In Amsterdam brachten 320.357 mensen hun stem uit bij het landelijk referendum, van wie 15.617 blanco. De resterende 1317 stemmen zijn ongeldig verklaard.

Het Zeeuwse Reimerswaal had naar verhouding de meeste voorstanders (64,1 procent). In Groningen stemde 70,8 tegen, in Amsterdam ligt het percentage 'tegen' op 64,2 procent.

Met de Wiv krijgen de inlichtingendiensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen een aantasting van de privacy.

Landelijk
Hoewel de definitieve uitslag van het referendum volgende week donderdag pas komt, werd vrijdag duidelijk dat ook landelijk de tegenstanders van de nieuwe 'sleepwet' te hebben gewonnen, zij het nipt.

'Tegen' kreeg 49,5 procent van de stemmen. 'Voor' kreeg 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco. Dat is de eindstand van de uitslagen die alle gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 51,6 procent.

Teleurstelling voor kabinet
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zei donderdag al dat het kabinet gaat de uitkomst gaat "wegen". Maar dat gebeurt pas als de officiële uitslag bekend is.

Ollongren wil nog niet op dat moment vooruitlopen. Ook wil ze niet vooruitlopen op het resultaat van de heroverweging door het kabinet. Ze laat in het midden of de wet later wordt ingevoerd dan de beoogde datum van 1 mei.

Ze gaf toe dat de uitslag die zich nu aftekent een teleurstelling is voor het kabinet. "We hebben ons ingespannen om zoveel mogelijk mensen voor te laten stemmen". Volgens voorlopige tellingen hebben de nee-stemmers een kleine overwinning behaald.

"De nee-stemmers hebben een signaal afgegeven. Dat betekent dat het kabinet met die tegenstem aan de slag moet bij het wegen wat deze uitslag nu precies betekent", zei de minister.

Bekijk hier hoe in Amsterdam en de rest van het land is gestemd in het wiv-referendum

De vergeefse campagne van Verhoeven

Nederland stemde nipt tegen de 'sleepwet'. Kees Verhoeven had de ondankbare taak om campagne te voeren vóór de nieuwe inlichtingenwet - een wet waar het D66-Kamerlid vorig jaar nog tégen stemde. Reconstructie van een vergeefse tour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden