Amsterdam stelt strenge geluidseisen aan festivals

Amsterdam gaat strenge eisen stellen aan het aantal geproduceerde decibellen tijdens grootschalige evenementen in de openlucht. Bij woningen in de omgeving van deze evenementen mag het geluid niet harder dan 85 decibel aankomen.

Gaasperplas, thuishaven van het festival Open Air, is aangemerkt als kwetsbare locatie Beeld Igor Roelofsen

Nu kennen sommige festivals een bovengrens van wel honderd decibel.

Het stadsbestuur stelt verder dat drie geluidsbelastende dagen per jaar aanvaardbaar zijn voor omwonenden. Een uitzondering wordt gemaakt voor ruim twintig populaire plekken in de stad waar de overlast voor omwonenden beperkt blijft, zoals de Zuidas, het Museumplein en het nieuwe evenemententerrein in Westpoort.

Eerste gemeente
Een en ander staat in het nieuwe geluidbeleid voor evenementen in Amsterdam, dat woensdag naar de gemeenteraad is gestuurd. Amsterdam is de eerste gemeente in het land die zulke uitgebreide geluidstechnische voorwaarden stelt aan de organisatoren van muziekevenementen.

Zij zullen meer maatregelen moeten nemen de overlast voor omwonenden te beperken. Zo moeten de organisatoren van festivals tijdens het evenement permanent akoestisch onderzoek doen.

Effect
"Organisatoren zijn nu vooral bezig met de vraag hoe het geluid op het veld klinkt," aldus een woordvoerder. "Volgens de nieuwe regels zullen zij ook nadrukkelijk moeten stilstaan bij de vraag wat het effect is van het geluid op de omgeving, en hoe zij de overlast zo veel mogelijk kunnen beperken."

Het aantal evenementen zal niet minder worden in de stad, verwacht het stadsbestuur. Wel is de nieuwe normering zo streng, dat muziekstijlen die het moeten hebben van zware bastonen, zoals hardcore techno of reggae, het lastig zullen krijgen.

Steeds groter en zwaarder
Met de begrenzing stelt het stadsbestuur ook paal en perk aan de trend op muziekfestivals om met steeds grotere en zwaardere installaties op de proppen te komen. Zo zullen de zogenoemde gevlogen subwoofers niet langer toegestaan zijn.

De twintig populairste plekken in de stad zijn door de gemeente aan de hand van allerlei factoren ondergebracht in verschillende categorieën, die duidelijk maken hoeveel een locatie kan hebben. Op de plekken die geschikt zijn kan wat meer, op de andere plekken wat minder. "Het afgeven van vergunningen zal maatwerk zijn," aldus de woordvoerder.

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden