Lezersbrief

'Amsterdam stelt economische belangen altijd voorop'

Parroollezers reageren op de plannen van Nuon om een verbrandingsoven voor biomassa te bouwen nabij Amsterdam. 'Je kunt niet om de bio­massa­centrale heen.'

null Beeld Marcel Antonisse
Beeld Marcel Antonisse

Nuon wil een verbrandingsoven voor biomassa bouwen nabij Amsterdam die meer dodelijk fijnstof de lucht in pompt dan hun huidige kolenverbrandingsoven, zo staat op Het Hoogste Woord van woensdag. Nuon doet alsof dit een onvermijdelijke ontwikkeling is, en ik geloof dat. Want Amsterdam stelt economische belangen altijd boven gezondheidsbelangen.

Fijnstofkampioen Schiphol mocht (en mag) ongeremd doorgroeien. De vuilverbrandingsoven mocht een gigantische over­capaciteit krijgen, waardoor we nu vuilnis uit het buitenland importeren om hier te verbranden.

De zwaar giftige uitstoot wordt dagelijks door de Amsterdammers ingeademd, van baby tot bejaarde. Enkel en alleen omdat we er geld mee kunnen verdienen. Geld boven gezondheid. Dus geloof me maar, of we er nou een paar jaar korter van gaan leven of niet, die nieuwe centrale komt er.
Richard Huizinga, Amsterdam

In het stuk over de biomassacentrale op Het Hoogste Woord van woensdag staan twee misverstanden. Zo'n centrale mag je niet vergelijken met zon- en windenergiecentrales, want die zorgen niet voor continue stroomvoorziening, en ze voorzien niet in de totale stroombehoefte.

Ten tweede: voor het klimaat gaat het niet om de CO2-uitstoot op zichzelf, maar om het toevoegen van CO2 aan de totale hoeveelheid die in de natuur circuleert. CO2 uit biomassaverbranding voegt per saldo niets toe aan de CO2 in de atmosfeer.

De echte vervuilende rookgassen bij biomassaverbranding worden in moderne installaties effectief opgevangen. Als je van kolen en gas af wilt, en kerncentrales niet veilig of duurzaam vindt, kun je niet om de bio­massa­centrale heen.
Ir. J.A. Lotgering, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden