Amsterdam start onderzoek instortingsgevaar gebouwen

De gemeente Amsterdam gaat gebouwen met vergelijkbare vloerconstructies als de deels ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport de komende tijd controleren op gebreken.

Michiel van Herpen
De aanpassingen worden in de kerstvakantie uitgevoerd Beeld Het 4e Gymnasium
De aanpassingen worden in de kerstvakantie uitgevoerdBeeld Het 4e Gymnasium

Er is al een begin gemaakt met een uitgebreid onderzoek van het dakterras van het 4e Gymnasium in West, dat dezelfde vloerconstructie als de ingestorte garage heeft.

Op één plek, tussen de gymzaal en het dakterras op de bovenste verdieping, is een zwak punt in de vloerconstructie gevonden. Onder het dakterras worden tijdelijk ondersteuningspilaren geplaatst en zware daktegels worden verwijderd.

Het dakterras blijft na de herfstvakantie gesloten, maar de gymzaal kan gewoon worden gebruikt, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs).

Geen gebreken
De vloeren voldoen aan de technische eisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn geen gebreken geconstateerd die duiden op een onveilige situatie voor de gebruikers van het gebouw.

De komende weken wordt verder onderzocht wat er precies nodig is om de zwakke plek in de school volledig te herstellen. De aanpassingen worden in de kerstvakantie uitgevoerd.

Grondig onderzoek
Op 27 mei van dit jaar stortte een deel van de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport in. Na grondig onderzoek bleek dat er fouten zaten in de zogenaamde 'breedplaatvloeren van geprefabriceerde breedplaten' van de garage.

Omdat er meer gebouwen in Nederland zijn die op dezelfde manier zijn gebouwd heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken alle gemeentes opgedragen om de risico's in kaart te brengen.

Verscheidene gebouwen zijn tijdelijk buiten gebruik gesteld vanwege twijfel over de vloerconstructie, zoals het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Hogeschool Windesheim in Zwolle en een nieuw opgeleverde basisschool in het Brabantse Hoeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden