Amsterdam staat stil bij slavernijverleden

AMSTERDAM- Circa 850 belangstellenden hebben maandagavond op het Surinameplein in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om het slavernijverleden van de hoofdstad te herdenken. Daarna legden genodigden kransen. Dat zei een woordvoerder van het stadsdeel De Baarsjes, waar de bijeenkomst plaatsvindt.

Het is voor het eerst dat de hoofdstad een herdenking houdt om stil te staan bij de eigen rol in de geschiedenis van de slavernij. Al vanaf vier uur waren er op het Surinameplein onder meer muzikale optredens en toespraken van de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (diversiteit) en voorzitter Arco Verburg van De Baarsjes. De activiteiten gaan nog door tot rond half twaalf.

Amsterdam bezat ruim een derde van de aandelen van de West-Indische Compagnie (WIC), die zich bezighield met de slavenhandel. Bovendien waren in de hoofdstad op diverse locaties kantoren van de WIC gevestigd. De bekendste gebouwen die de compagnie ooit toebehoorden zijn het West-Indisch huis en het Paleis op de Dam.

Dinsdag is in Amsterdam de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlanse koloniën, die dag precies 145 jaar geleden. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen van de hoofdstad een toespraak. (ANP)

Surinaamse vrouwen bij de onthulling van het Monument van Besef op het Surinameplein in 2003. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Surinaamse vrouwen bij de onthulling van het Monument van Besef op het Surinameplein in 2003. Foto ANP/Koen Suyk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden