Amsterdam staat nog steeds achter Cohen

Amsterdammers geven Job Cohen een zesenhalf voor zijn optredens in televisiedebatten. Foto GPD Beeld
Amsterdammers geven Job Cohen een zesenhalf voor zijn optredens in televisiedebatten. Foto GPD

AMSTERDAM - Amsterdam staat nog steeds achter de PvdA-lijsttrekker Job Cohen. Veertig procent van de Amsterdammers ziet in hem nog steeds de ideale premier. Andere lijsttrekkers blijven hangen onder de tien procent. Zijn gebrekkige debatvaardigheden staan hem daarbij niet in de weg. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau O+S in opdracht van Het Parool.

Amsterdammers geven Job Cohen een zesenhalf voor zijn optredens in televisiedebatten. ''Amsterdammers beschouwen die optredens eerder als onwennig dan als brevet van onvermogen,'' zegt Jeroen Slot, hoofd onderzoek van O+S. ''Je ziet wel dat zij hem in die eerste debatten niet herkennen.''

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de ondervraagden hem open en eerlijk vindt. Ter vergelijking: van Mark Rutte, Cohens grootste concurrent, vindt slechts een derde dat. Ook denkt bijna de helft van de ondervraagden dat Mark Rutte meer geïnteresseerd is in hun stem dan in hun mening. Van Cohen denkt slechts vijftien procent dat hij de kiezer naar de mond praat.

Een opvallende uitkomst is dat Wouter Bos in Amsterdam niet beter zou hebben gescoord. Slechts negen procent van de respondenten zou met Bos eerder PvdA stemmen, een kwart zou dan juist afhaken.

Amsterdammers beoordelen Ruttes debatkwaliteiten hoger dan die van Cohen: Rutte scoort een 7,2. In interviews legt Rutte het echter tegen Cohen af. Daar krijgt Cohen een 7,2 en Rutte een zeven.

Cohen is duidelijk aan het terugkomen, zegt Slot. ''Je ziet dat hij in debatten beter weet wat hem te wachten staat. Bij de eerste debatten was duidelijk dat die setting voor hem onveilig is. De debatten van deze week, zoals bijvoorbeeld in het Lagerhuis, gaven hem veel meer ruimte rustig het woord te doen. Die vorm komt dichter in de buurt bij de geprotocolleerde werkelijkheid waar een burgemeester altijd in leeft. Daarin komt hij veel beter uit de verf.'' (HET PAROOL)

Vandaag in Het Parool: En toen ging Mark Rutte er met het been vandoor

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden